Новости

Ратари из Новог Града упознати са значајем коришћења жутог ротационог свјетла у саобраћају

НОВИ ГРАД – Представници Ауто-мото друштва (АМД) „Уна“ из Новог Града, припадници Полицијске станице Нови Град и стручна екипа Ауто-мото савеза Републике Српске (АМС РС) у петак (2. април 202.) су у мјесту Добрљин код Новог Града спровели републичку превентивну активност „Освјетлај образ домаћине! Означи трактор жутим ротационим свјетлом“.

Власницима трактора и других пољопривредних машина из ове општине подијељена су жута ротациона свјетла, свјетлоодбојни прслуци, привјесци и саобраћајно-превентивни материјали.

Ова активност спроведена је у оквиру републичке превентивне кампање „Освјетлај образ домаћине! Означи трактор жутим ротационим свјетлом“ коју заједнички спроводе Министарство саобраћаја и веза РС, Министарство унутрашњих послова РС, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, Агенција за безбједност саобраћаја РС, АМС РС са 49 АМД, друштвено одговорна компанија „Оптима група“ и локалне заједнице.

Полицијски службеници су заједно са представницима АМС РС и АМД „Уна“ указали возачима трактора на обавезу поштовања прописа и кориштења жутог ротационог свјетла приликом учествовања у саобраћају с циљем смањења броја саобраћајних незгода, али и заштите свих других учесника у саобраћају.

          Током предавања за присутне тактористе апеловано је да сви возачи трактора у сезони обављања пољопривредних радова, када су на путевима учестали трактори и радне машине, поштују саобраћајна правила и прописе, управљају технички исправним тракторима и користе законом прописано жуто ротационо свјетло.

Реализацијом активности „Освјетлај образ домаћине, означи трактор жутим ротационим свјетлом“ очекује се веће поштивање прописа и повећан опрез возача трактора и осталих пољопривредних машина, како у раду на њиви и у шуми, тако и на јавном путу, већи степен техничке исправности, веће кориштење ротационог свјетла приликом кретања на јавном путу, што представља и законску обавезу ове категорије возила.