Истраживања АМС

Резултати кампање „Безбједна вожња у зимским условима 2016“

БАЊАЛУКА – Ауто-мото савез Републике Српске и Ауто-мото друштва су, са својим партнерима, од 1. до 25. новембра 2016. године спровели традиционалну активност превентивне контроле исправности уређаја на моторним возилима и њихове припремљености за вожњу у зимским условима под називом „Безбједна вожња у зимским условима 2016“.

Активност је подржана од стране Министарства саобраћаја и веза Републике Српске, Министарства унутрашњих послова Републике Српске, Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске, као и компаније „Нестро“ група. Циљ ове активности је повећање укупног степена безбједности у саобраћају и смањење броја саобраћајних незгода које настају због неправилне припреме моторних возила за зимске услове вожње и начина вожње у зимским условима.

Контролом је обухваћено укупно 918 возила, тако да узорак није репрезентативан. У току трајања активности на возилима на којима су утврђене неисправности вршило се бесплатно отклањање кварова на свјетлосно – сигналним уређајима и уређајима за брисање вјетробрана, (замјена сијалица, замјена метлица брисача, подешавање свјетала).

Просјечна старост контролисаних возила износи 16,63 година. Од укупног броја контролисаних возила код којих је провјеравана вриједност расхладне течности, код 8,93 % није имала задовољавајућу вриједност. Незадовољавајућа вриједност кочионе течности евидентирана је код 39,98 % контролисаних возила од броја контролисаних возила код којих је провјеравана.

Након што су утврђене неисправности на возилима извршено је 137 интервенција при чему су отклоњене неисправности свјетлосно сигналних уређаја на 125 возила, док је на 12 возила отклоњена неисправност уређаја за брисање вјетробрана.

Више информација о овој превентивној активности у ПДФ документу испод:

Bezbjedna_voznja_u_zimskim_uslovima_2016.pdf [544KB]