Новости

Симулацијама превртања и чеоног судара возила у петак Бијељини почиње кампања „Нити 1 брза вожња“

БИЈЕЉИНА – Републичка превентивна кампања „Нити 1 брза вожња“ биће озваничена у петак (19. јун 2020.) у 12 часова на централном градском тргу у Бијељини симулацијама превртања возила и чеоног судара возила, а заједнички је спроводе Министарство саобраћаја и веза Републике Српске (РС), Министарство унутрашњих послова РС, Агенција за безбједност саобраћаја РС, предузеће „Аутопутеви РС“, Ауто-мото савез (АМС) РС са својих 49 Ауто-мото друштава, компанија „Нешковић“ и локалне заједнице.

Кампања „Нити 1 брза вожња“ биће спроведена од 19. јуна до 30. септембра и њом се жели утицати на промјену ставова код возача о важности и значају ограничења брзине, те пренијети поруку свим учесницима у саобраћају колико је важно поштовати ограничење брзине кретања.

           Ријеч је о традиционалној превентивној активности која се сваке године пред почетак љетних годишњих одмора спроводи на територији Српске с циљем повећања нивоа безбједности саобраћаја смањењем броја возача који возе непрописним или неприлагођеним брзинама.

Током трајања кампање, стручни тимови АМС РС ће анонимно мјерити брзину кретања возила у насељу, ван насеља и на аутопуту, послије чега ће обавијестити надлежне институције и јавност о резултатима овог истраживања. Подсјећамо да је брзина један од основних фактора ризика у саобраћају. Веће брзине кретања доводе до већих ударних брзина, а самим тим и до тежих повреда које неријетко заврше фаталним исходом, како за возаче, тако и за остале путнике у возилима.