Истраживања АМС

Скоро 20 одсто возила у Републици Српској се током љета возе на зимским пнеуматицима

БАЊАЛУКА – Од 328 контролисаних возила у оквиру републичке превентивне кампање „Да ли возите технички исправно возило – провјерите 2020“, њих 68 или или 19,83 одсто током љетног периода вози се на зимским пнеуматицима.

Кампању су од 9. до 17. јула 2020. године на 11 локација спровели Ауто-мото савез Републике Српске (АМС РС) и Ауто-мото друштва (АМД), уз подршку Министарства саобраћаја и веза РС и Министарства унутрашњих послова РС.

Према резултатима те кампање, просјечна старост моторних возила у Републици Српској износи 16,09 година,

          У оквиру активности на терену контролисана је техничка исправност код 328 путничких моторних возила, док су на уређају за испитивање амортизера контролисана 164 моторна возила. Од укупно прегледаних 328 возила, 231 је било технички исправно, док је код 97 возила утврђена неисправност појединих елемената и уређаја.

Међу уоченим неправилностима предњаче неисправности на кочионом систему, систему за освјетљавање и свјетлосну сигнализацију, те на елементима овјеса и пнеуматицима. Највише неисправности утврђено је на активним елементима безбједности возила, што посебно забрињава, јер сама њихова неисправност много доприноси настајању саобраћајних незгода.

Гледајући проценте неисправности појединих уређаја на моторним возилима видимо да су се и они смањили у односу на прошлогодишњу акцију. Стање на путевима Републике Српске у погледу техничке исправности возила и даље је врло неповољно и забрињавајуће.

Да ли возите технички исправно возило – провјерите 2020