Новости

Средњошколци и мјештани Билеће испробали утицај безбједносног појаса на симулатору чеоног судара

БИЛЕЋА – Симулацијом утицаја безбједносног појаса на тијело возача и путника на реалном симулатору Ауто-мото савеза Републике Српске (АМС РС) и подјелом превентивних материјала у четвртак (13. мај 2021.) су на платоу испред Дома културе „Јевто Дедијер“ у Билећи спроведене републичке превентивне кампање „Лако је појас везати!“ и „Звони да те виде! Нека блиста бициклиста“.

Ученици Средњошколског центра „Голуб Куреш“ из Билеће и становници ове херцеговачке општине испробали су утицај безбједносног појаса на тијело путника при брзинама од 12 до 15 километара на час на симулатору чеоног судара.

           Кампање у Билећи реализовали су стручна екипа АМС РС заједно са радницима Ауто-мото друштва (АМД) „Билећа“ и припадницима Полицијскe станицe Билећа.

Кампања „Звони да те виде! Нека блиста бициклиста“ има за циљ да се возачима моторних возила скрене пажња на бициклисте и њихову рањивост у саобраћају, а бициклистима да се укаже на опасности којима су изложени.

Кампања „Лако је појас везати!“ спроводиће се до 11. јуна ове године и има за циљ повећање употребе бебједносних појасева током вожње код свих корисника возила.

Заједнички је реализују Министарство саобраћаја и веза РС, Министарство унутрашњих послова РС, Агенција за безбједност саобраћаја РС, АМС РС са 49 АМД и локалне заједнице, уз медијску подршку Радио-телевизије РС.

           Поред превентивног каравана који ће током кампање обићи више градова и општина Српске, АМС РС и АМД ће у оквиру овогодишње кампање „Лако је појас везати!“ спровести и велико истраживање о употреби безбједносних појасева код корисника возила и њихових ставова о употреби појасева током вожње на путевима у Српској.

Према резултатима истраживања АМС РС из 2020. године, употреба безбједносних појасева на предњим сједиштима (укупно код возача и сувозача) послије спроведених бројања и превентивних и репресивних активности износила је 70 одсто.

Анализирајући податке добијене непосредним опажањем возача на терену (укупно путеви у насељу, ван насеља и аутопут) уочено је да безбједносни појас користи 69,47 одсто возача у току вожње на путевима РС.

Обрадом резултата са првог бројања, у току 2020. године, на узорку од 13.776 сувозача (13.519 одраслих и 257 дјеце), добијено је да 72 одсто користи сигурносни појас, док 28 одсто не користи сигурносни појас на мјесту сувозача на путевима Српске, укупно на свим локацијама опажања, на путевима.