Новости

Станимировић: За десет година број погинулих у саобраћајним несрећама у Српској смањен за 40 одсто

БАЊА ЛУКА – Република Српска је репресивним и превентивним мјерама успјела да за десет година број погинулих у саобраћајним несрећама смањи за 40 одсто, изјавио је у петак (19. новембар 2021.) у Бањој Луци помоћник министра саобраћаја и веза Српске Драган Станимировић.

На обиљежавању Свјетског дана сјећања на жртве саобраћајних незгода, Станимировић је нагласио да годишње у свијету у саобраћајним незгодама погине више од 1,3 милиона људи, док око 50 милиона људи задобије трајни инвалидитет.

Станимировић је навео да је данашњи дан посвећен свим погинулим и повријеђеним у саобраћајним незгодама, као и њиховим породицама.

           „У Републици Српској је у прошлој години 101 лице погинуло у саобраћајним несрећама, што је значајан помак у односу на референтну 2011. годину“, рекао је Станимировић новинарима у Бањалуци.

Он је додао да је циљ свих мјера које се реализују у Републици Српској да број страдалих у саобраћајним незгодама буде сведен на минимум.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Српске Новица Крунић навео је да се обиљежавање Свјетског сада сјећања на жртве саобраћајних незгода у Српској организује традиционално од 2005. године.

„Циљ је едукативни, васпитни и опомињући. Број погинулих из године у годину се смањује, што говори да мјере које предузимамо дају резултате. Очекујемо да ће ове године број страдалих бити мањи него прошле године“, навео је Крунић.

           Крунић је подсјетио да се у Републици Српској овај дан обиљежава у 12 локалних заједница, у којима представници надлежних институција, установа и организација, указују грађанима, посебно будућим возачима, шта значи безбједно учествовати у саобраћају.

У склопу обиљежавања у Бањалуци је симулирана саобраћајна несрећа и збрињавање повријеђених пацијената. У симулацији су учествовали чланови градске организације Црвеног крста Бања Лука и припадници Полицијске управе Бања Лука, Ватрогасне јединице Бања Лука, те радници Ауто-мото друштва „Бања Лука“.

Манифестацију „Свјетски дан сјећања на жртве саобраћајних незгода“ у Републици Српској обиљежавају Министарство саобраћаја и веза Републике Српске, Министарство унутрашњих послова Републике Српске, Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске, Ауто-мото савез Републике Српске са ауто-мото друштвима и локалне заједнице.

(Извор: Срна, фото: АМС РС)