Новости

СВЕ СПРЕМНО за почетак Ауто-релија АМС РС „Козара – Сутјеска 2021“, учествује 110 такмичара

БАЊА ЛУКА – На традиционалном превентивно-туристичком Ауто-релију АМС РС „Козара – Сутјеска 2021“, који почиње сутра (петак, 16. јул 2021.) у 12 часова на Мраковици у Националном парку Козара, учествоваће укупно 110 такмичара из свих крајева Републике Српске и БиХ.

Овај чувени ауто-рели возиће се у 2 етапе и учествоваће возачи подијељени у групе ТУРИСТ и СПРИНТ.

Етапа 1 представља вожњу од матичног ауто-мото друштва (АМД) и из градова из БиХ из којих такмичари долазе, до циља на Мраковици на Козари за групу ТУРИСТ (петак, 16. јул 2021.) и састоји се од испита спретности на платоу Националног парка Козара и провјере знања из познавања саобраћајних прописа.

Проглашење побједника и додјeла награда за етапу 1 обавиће се на Козари. Резултати на Козари су коначни и не уврштавају у збирни резултат ауто-релија.

           Етапа 2 представља вожњу од матичног АМД и из градова из БиХ из којих такмичари долазе до заданог старта у Источном Сарајеву (субота, 17. јул 2021.), те циља на платоу Националног парка Сутјеска према заданом итинереру у групама ТУРИСТ и СПРИНТ.

Посљедњи такмичарски испит спретности и проглашење побједника одржаће се у недељу (18. јун 2021.).

Ауто-рели АМС РС „Козара – Сутјеска 2021“ организују Ауто-мото савез Републике Српске (АМС РС), заједно са 49 АМД и ауто клубовима из Републике Српске и БиХ.

Подршку овој манифестацији дали су Министарство саобраћаја и веза РС, Министарство унутрашњих послова (МУП) РС, Савеза удружења бораца народноослободилачког рата (СУБНОР) РС, градови Приједор и Источно Сарајево, општина Фоча и национални паркови Козара и Сутјеска.

           Ауто-рели АМС РС „Козара – Сутјеска 2021“ има за циљ ширење саобраћајне културе, повећање саобраћајне безбједности, промоцију ауто-мото и спортских активности, али и туристичких потенцијала Републике Српске, са посебним нагласком на националне паркове Козара и Сутјеска.

Поред тога, рели подсјећа на значајне датуме из наше историје у вријеме Другог свјетског рата, а у вези са устанком и борбом против фашизма.

Традицију одржавања овог релија АМС РС са АМД и ауто клубовима баштини још од 2001. године када је, као један од насљедника Ауто-мото савеза Социјалистичке Републике БиХ, наставио са организовањем легендарног Ауто-релија „Сутјеска“ зачетог средином прошлог вијека у бившој Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији.