Топ-вијести

Трнинић: За 11 одсто мање саобраћајних незгода у Српској током протеклих осам мјесеци ове године

ПРЊАВОР – У Републици Српској је, према статистичким подацима, у протеклих осам мјесеци било за 11 одсто мање саобраћајних удеса у односу на исти период прошле године, а број погинулих је смањен са 86 на 82 лица, изјавио је у петак (18. октобар 2019.) новинарима министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић.

Трнинић, који је у Прњавору присуствовао манифестацији „Дан безбједности у саобраћају“, рекао је да, иако је статистика повољнија, још није постигнут циљ који су надлежне институције себи задале Стратегијом за безбједност саобраћаја.

„Све док имамо иједног страдалог не можемо бити задовољни. У Министарству реализујемо низ активности, Ауто-мото савез и Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске спроводе едукативне и превентивне активности, а у сарадњи са МУП-ом и репресивне активности које дају резултате“, нагласио је Трнинић.

Он је подсјетио да кроз Прњавор пролази дионица ауто-пута од Бањалуке до Добоја, укупне вриједности око 402 милиона евра, чијом је изградњом ова општина добила и 12 километара локалних путева, као и седам километара регионалних и магистралних путева.

„Прњавор је добио и кружну раскрсницу на улазу у град, а планирамо почетак још једне кружне раскрснице на Вијаци чије ће вриједност бити око 800.000 КМ. Ове године у редовно одржавање путева кроз Прњавор уложено је око 530.000 КМ“, навео је Трнинић.

Он истиче да све то, уз модернизацију и унапређење саобраћајница, утиче и на побољшање у безбједности саобраћаја.

„Наставићемо са таквим дјеловањем, посебно у срединама каква је Прњавор, који показује изузетно велику активност у том правцу“, најавио је Трнинић.

            Генерални секретар Ауто-мото савеза Републике Српске Ранко Бабић рекао је да није највећи проблем непознавање правила, колико њихово непоштовање, те истакао да је потребно заједнички радити на томе да се саобраћајни прописи поштују, а да треба почети од најмлађих.

Он каже да је циљ манифестација каква је „Дан безбједности у саобраћају“ да се дјеца од најмањег узраста школују да буду прави, добри учесници у саобраћају, да знају сва правила понашања.

„Данас су у Прњавору симулатори који показују како изгледа када се у току вожње не користи безбједносни појас, када се прича мобилним телефоном, када се возило преврће“, појаснио је Бабић.

Манифестацији у Прњавору присуствовао је и директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Милија Радовић, који је рекао да је циљ указати на могућности смањења броја саобраћајних незгода и њихове посљедице.

„Дјецу морамо учити како да буду безбједна у саобраћају, али и ми одрасли са своје стране морамо предузимати мјере да нам дјеца буду безбједна“, напоменуо је Радовић.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш рекао је да је у овој локалној заједници у сарадњи са Агенцијом за безбједност саобраћаја у току пројекат постављања потапајућих стубића у главној градској улици чија је вриједност 45 хиљада марака.

Он је навео да је Улица Светог Саве у Прњавору посљедњих педестак година затворена за саобраћај од 17 часова, али да се то често није поштовало, због чега је одлучено да се поставе потапајући стубићи.

У организацији данашње манифестације учествовало је и „М:тел“, чији портпарол Милица Кондић каже да им је као друштвено одговорној компанији важно да се прикључе акцијама чији је циљ добробит свих грађана, да се дјелује превентивно и едукативно, посебно када је ријеч о дјеци.

У манифестацији „Дан безбједности саобраћаја у Прњавору“, уз аниматоре Ауто-мото савеза Српске учествовала су дјеца из предшколских установа, као и ученици градских основних школа.

(Извор: Срна)