Новости

У четвртак у Бистрици код Бање Луке почиње републичка кампања „БУДИ ВИДЉИВ – НЕ БУДИ ФИГУРА“

БАЊА ЛУКА – Републичка превентивна кампања „БУДИ ВИДЉИВ – НЕ БУДИ ФИГУРА“ почеће у четвртак (18. фебруар 2021.) у десет часова у дворишту Основне школе „Мирослав Антић“ у бањолучком приградском насељу Бистрица подјелом сликовница и бојанки „Десет лекција које живот значе“, разгледница, свјетлоодбојних привјесака и других саобраћајно-образовних материјала ученицима ове школе.

Кампања ће трајати до 28. фебруара ове године и заједнички је спроводе Ауто-мото савез Републике Српске (АМС РС) са Ауто-мото друштвима (АМД), Министарство саобраћаја и веза РС, Министарство унутрашњих послова РС, Агенција за безбједност саобраћаја РС, друштвено одговорно предузеће „Поште Српске“ и локалне заједнице.

          Посјета Основној школи „Мирослав Антић“ у Бистрици код Бање Луке организује се у складу са прописаним епидемиолошким мјерама. У школском дворишту биће присутно 13 ђака пјешака, представници ове школе и наведених институција који спроводе ову превентивну активност.

Током трајања кампање „БУДИ ВИДЉИВ – НЕ БУДИ ФИГУРА“ пјешацима ће се указивати на опасности којима су изложени приликом кретања коловозом пута, у ноћним и условима смањене видљивости. Такође, пјешаци ће бити подсјећани на њихову обавезу употребе свјетлоодбојног прслука и других средстава за освјетљавање пјешака, када се крећу коловозом пута ван насеља, ноћу и у условима смањене видљивости, као и на поштивање правила саобраћаја која се односе на кретање пјешака.

Кампањом се жели утицати и на возаче, како би смањили брзину кретања и кретали се са повећаном опрезношћу на дионицама путева, и зонама гдје се може очекивати повећано кретање пјешака. Возачима ће се указивати и на значај исправности и чистоће уређаја за освјетљавање пута, на возилу, како би могли на вријеме уочити пјешаке у ноћним и условима смањене видљивости.

Такође, покушаће се указати возачима и лицима која се превозе у возилу, на потребу кориштења свјетлоодбојних прслука приликом напуштања возила на јавном путу.

На линковима испод можете преузети и емитовати радио материјале за републичку превентивну кампању „БУДИ ВИДЉИВ – НЕ БУДИ ФИГУРА“: