Истраживања АМС

У Републици Српској у 2018. години 66,75 одсто возача користило безбједносни појас током вожње

БАЊАЛУКА – Према резултатима другог бројања употребе безбједносног појаса у 23.047 возила контролисаних од 6. до 8. новембра 2018. године на путевима у насељу, ван насеља и аутопуту у Републици Српској утврђено је да 66,75 одсто возача користи безбједносни појас током вожње.

Анализирајући податке непосредним опажањем возача на терену, послије једномјесечне превентивне кампање и повремених репресивних активности, добијено је да 63,6 одсто мушкараца возача употребљава безбједносни појас, док жене возачи у 77,18 одсто случајева користе овај систем заштите.

Ауто-мото савез Републике Српске (АМС РС) и 49 Ауто-мото друштава (АМД) спровели су током мјесеца априла ове године први дио „Истраживања употребе безбједносног појаса у возилима на путевима у насељу, ван насеља и аутопуту у Српској“, послије којег је спроведена превентивна кампања о важности употребе безбједносног појаса као једном од најефикаснијих мјера смањења стопе страдалих у саобраћају

Истраживање употребе безбједносног појаса у возилима на путевима у насељу, ван насеља и аутопуту у Српској АМС РС и АМД спроводе од 2012. године, када је према првом бројању утврђено да свега 39 одсто возача користи безбједносни појас.

ОВДЈЕ можете преузети Истраживање употребе безбједносног појаса у Републици Српској у 2018. години:

Istrazivanje_Pojas_2018_prvo_i_drugo_brojanje_AMSRS.pdf [1.78MB]