Новости

У Требињу спроведена кампања „Лако је појас везати!“, возачима и путницима дијељени превентивни материјали

ТРЕБИЊЕ – Стручне екипе Ауто-мото савеза Републике Српске (АМС РС), Ауто-мото друштва „Херцеговина“ из Требиња и Полицијске управе Требиње у четвртак (13. мај 2021.) су у овом херцеговачком граду подсјећали возаче на обавезу коришћења безбједносног појаса током вожње и дијелили саобраћајно-превентивне материјале у оквиру републичке превентивне кампање „Лако је појас везати!“.

Велики број требињских возача и путника упознати су са чињеницом да је безбједносни појас најефикаснији систем пасивне заштите у саобраћају и да се његовом употребом у значајној мјери смањује број смртно страдалих и тешко повријеђених учесника у саобраћајним незгодама.

Кампања „Лако је појас везати!“ траје до 11. јуна ове године и заједнички је спроводе Министарство саобраћаја и веза РС, Министарство унутрашњих послова РС, Агенција за безбједност саобраћаја РС, АМС РС са 49 АМД и локалне заједнице, уз медијску подршку Радио-телевизије РС.

           Поред превентивног каравана који ће током кампање обићи више градова и општина Српске, АМС РС и АМД ће у оквиру овогодишње кампање „Лако је појас везати!“ спровести и велико истраживање о употреби безбједносних појасева код корисника возила и њихових ставова о употреби појасева током вожње на путевима у Српској.

Према резултатима прошлогодишњег истраживања, употреба безбједносних појасева на предњим сједиштима (укупно код возача и сувозача) је након спроведених бројања и превентивних и репресивних активности износила 70 одсто.

Анализирајући податке добијене непосредним опажањем возача на терену (укупно путеви у насељу, ван насеља и аутопут) уочено је да безбједносни појас користи 69,47 одсто возача у току вожње на путевима РС.

Обрадом резултата са првог бројања, у току 2020. године, на узорку од 13.776 сувозача (13.519 одраслих и 257 дјеце), добијено је да 72 одсто користи сигурносни појас, док 28 одсто не користи сигурносни појас на мјесту сувозача на путевима Српске, укупно на свим локацијама опажања, на путевима.