Новости

Вишеградски средњошколци испробали симулатор употребе безбједносног појаса при чеоном судару

ВИШЕГРАД – Више од 50 ученика Средњошколског центра „Иво Андрић“ из Вишеграда у сриједу (12. мај 2021.) су испред овог центра испробали утицај безбједносног појаса на тијело путника при минималним брзинама од 12 до 15 километара на час на симулатору чеоног судара Ауто-мото савеза Републике Српске (АМС РС).

Ову превентивну активност у Вишеграду организовали су АМС РС и Ауто-мото друштво „Вишеград“ у оквиру нове републичке превентивне кампање „Лако је појас везати“ и у складу са препорукама Републичког кризног штаба за ванредне ситуације.

           Вишеградски средњошколци подијељени у пет група упознали су се на реалном симулатору како дјелује безбједносни појас приликом ударца у непомичну препреку при минималним брзинама. Њима су послије симулације поклоњене мајице и саобраћајно-превентивни материјали из текућих републичких кампања „Лако је појас везати!“ и „Звони да те виде! Нека блиста бициклиста“.

Кампања „Лако је појас везати!“ спроводиће се до 11. јуна ове године и има за циљ повећање употребе бебједносних појасева током вожње код свих корисника возила.

Заједнички је реализују Министарство саобраћаја и веза РС, Министарство унутрашњих послова РС, Агенција за безбједност саобраћаја РС, АМС РС са 49 АМД и локалне заједнице, уз медијску подршку Радио-телевизије РС.

Поред превентивног каравана који ће током кампање обићи више градова и општина Српске, АМС РС и АМД ће у оквиру овогодишње кампање „Лако је појас везати!“ спровести и велико истраживање о употреби безбједносних појасева код корисника возила и њихових ставова о употреби појасева током вожње на путевима у Српској.

Према резултатима прошлогодишњег истраживања, употреба безбједносних појасева на предњим сједиштима (укупно код возача и сувозача) је након спроведених бројања и превентивних и репресивних активности износила 70 одсто.