Новости

Власницима трактора из Козарске Дубице подијељено 20 жутих ротационих свјетала

КОЗАРСКА ДУБИЦА – Радници Ауто-мото друштва (АМД) „Козара“ из Козарске Дубице и припадници Полицијске станице Козарска Дубица у петак (1. октобар 2021.) су у мјесту Драксенић, на магистралном путу Козарска Дубица – Градишка, подијелили власницима трактора 20 жутих ротационих свјетала и саобраћајно-превентивне материјале.

Ова активност спроведена је у оквиру републичке превентивне кампање „Освјетлај образ домаћине! Означи трактор жутим ротационим свјетлом“.

Заједнички је спроводе Министарство саобраћаја и веза Републике Српске (РС), Министарство унутрашњих послова РС, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, Агенција за безбједност саобраћаја РС, Ауто-мото савез (АМС) РС са 49 АМД, друштвено одговорна компанија „Оптима група“ и локалне заједнице.

           Полицијски службеници су заједно са представницима АМД „Козара“ указивали возачима трактора на обавезу поштовања прописа и кориштења жутог ротационог свјетла приликом учествовања у саобраћају с циљем смањења броја саобраћајних незгода, али и заштите свих других учесника у саобраћају.

Апеловано је да сви возачи трактора у сезони обављања пољопривредних радова, када су на путевима учестали трактори и радне машине, поштују саобраћајна правила и прописе, управљају технички исправним тракторима и користе законом прописано жуто ротационо свјетло.

Реализацијом активности „Освјетлај образ домаћине, означи трактор жутим ротационим свјетлом“ очекује се веће поштивање прописа и повећан опрез возача трактора и осталих пољопривредних машина, како у раду на њиви и у шуми, тако и на јавном путу, већи степен техничке исправности, веће кориштење ротационог свјетла приликом кретања на јавном путу, што представља и законску обавезу ове категорије возила.