Новости

Возачи будите опрезни приликом вожње преко пружних прелаза, воз има предност!

БАЊА ЛУКА, НОВИ ГРАД – Ауто-мото савез Републике Српске (АМС РС) пружиће пуну подршку реализацији републичке превентивне кампање „Опрезни пазе на пружне прелазе“ која је почела у сриједу (24. март 2021.) обиласком пружног прелаза у Новом Граду.

Кампања ће трајати до септембра ове године широм Српске, а радници 49 Ауто-мото друштава (АМД) из система АМС РС ће током њеног трајања дијелити превентивне материјале возачима и подсјећати их све опасности које вребају приликом вожње преко пружних прелаза.

Помоћница министра за жељезнички саобраћај РС Весна Вожни рекла је да је у сриједу послије састанка представника републичких саобраћајних институција са руководством општине Нови Град да кампања „Опрезни пазе на пружне прелазе“ има за циљ да се подигне свијест учесника у друмском саобраћају да буду опрезни на прелазима и имају на уму да, у складу са Законом о жељезници, воз има предност.

Према њеним ријечима, планирано је да до септембра, након испуњавања анкетних листића од свих управљача путева, буде направљена анализа која ће показати који су то најкритичнији прелази.

„Министарство ће у складу са могућностима помоћи да се ти прелази осигурају и буду безбједни за саобраћај“, рекла је Вожнијева у Новом Граду.

           Вршилац дужности замјеника директора Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић навео је да се кампањом жели смањити ризик од саобраћајних незгода на пружним прелазима, које су најчешће са тешким и најтежим последицама.

„У посљедњих седам година, 16 лица смртно је страдало у саобраћајним незгодама на пружним прелазима, пет је тешко повријеђено. Генерално, безбједност саобраћаја на прелазима је задовољавајућа у поређењу са окружењем“, рекао је Радовић.

Он је истакао да кампања има два сегмента, у првом ће грађанима који користе прелазе бити послата порука да поштују саобраћајне прописе и сигнализацију, уз подршку АМС РС и АМД биће дијељени леци, а, осим тога, емитоваће се и џинглови.

„Покушаћемо да подигнемо свијест грађана јер, с обзиром на то да возови не пролазе често, грађани некад и немају довољно пажње“, истакао је Радовић.

Додао је да ће се у другом сегменту кампање, кроз упитнике које ће Министарство саобраћаја и веза РС доставити локалним заједницама, а Агенција за безбједност саобраћаја обрадити податке, те ће се добити подаци о стању свих 248 прелаза у Српској.

„Ови подаци ће послужити за предузимање мјера које ће допринијети смањењу ризика на пружним прелазима гдје је то потребно“, прецизирао је Радовић.

           Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је на састанку да је, иако је у овој општини жељезничко чвориште, смањени интензитет саобраћаја довео до тога да је смањена и пажња учесника у саобраћају.

„Ово је значајна иницијатива јер су људски животи најважнији, а исходи саобраћајних незгода на прелазима су најчешеће трагични“, навео је Дрљача.

Прије састанка, представници Министарства саобраћаја и веза РС, Агенције за безбједност саобраћаја РС, „Жељезница Републике Српске“, АМС РС и општине Нови Град посјетили су пружни прелаз у Новом Граду гдје се, када је ријеч о прелазима, догодило 12 од укупно 31 саобраћајне незгоде у протеклих десет година.

(Извор и фото: Срна)