Новости

Возачи из Зворника упозорени на опасности вожње под утицајем алкохола

ЗВОРНИК – Полицијски службеници Полицијске управе Зворник и представници Ауто-мото друштва „Семафор“ у уторак (22. децембар 2020.) су у оквиру републичке превентивне кампање „Нити једна чаша прије вожње!“ у улици Светог Саве у Зворнику дијелили превентивне материјале свим учесницима у саобраћају с циљем смањења броја возача који управљају моторним возилима под утицајем алкохола.

У протеклих 11 мјесеци ове године полицијски службеници су на подручју Полицијске управе Зворник из саобраћаја искључили 654 учесника који су управљали возилом под дејством алкохола.

Кампања „Нити 1 чаша прије вожње!“ траје до 31. јануара 2021. године у више градова и општина Републике Српске (РС) и има за циљ да се скрене пажња јавности на чињеницу да предстојећи новогодишњи, божићни и други празници доносе са собом повећано конзумирање алкохола, због чега је важно утицати на свијест возача да пијани не сједају за волан, већ у тим ситуацијама да користе средства јавног превоза или такси службу.

Кампању заједнички спроводе Министарство саобраћаја и веза РС, Министарство унутрашњих послова РС, Агенција за безбједност саобраћаја РС, Ауто-мото савез РС са Ауто-мото друштвима, Инспекторат РС и локалне заједнице.

          Алкохол је један од најчешћих узрока саобраћајних незгода, нарочито оних са најтежим посљедицама. Алкохол повећава самопоуздање возача, смањује осјећај одговорности, а истовремено смањује могућност опажања и доводи до успореног реаговања, возач постаје неопрезан и склон непоштовању саобраћајних прописа.

Количина од 0,5 промила алкохола у крви повећава ризик од настанка саобраћајне незгоде за два пута. Са 1 промилом алкохола у крви ризик од настанка незгоде је седмероструко већи, а код 1,4 промила двадесет пута већи.

Кампањом „Нити 1 чаша прије вожње!“ се повећати ниво безбједности саобраћаја у Српској кроз смањење броја возача и других учесника у саобраћају који учествују под дејством алкохола.

(Извор и фото: ПУ Зворник, АМД „Семафор“)