Novosti

Vozači iz Zvornika upozoreni na opasnosti vožnje pod uticajem alkohola

ZVORNIK – Policijski službenici Policijske uprave Zvornik i predstavnici Auto-moto društva „Semafor“ u utorak (22. decembar 2020.) su u okviru republičke preventivne kampanje „Niti jedna čaša prije vožnje!“ u ulici Svetog Save u Zvorniku dijelili preventivne materijale svim učesnicima u saobraćaju s ciljem smanjenja broja vozača koji upravljaju motornim vozilima pod uticajem alkohola.

U proteklih 11 mjeseci ove godine policijski službenici su na području Policijske uprave Zvornik iz saobraćaja isključili 654 učesnika koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola.

Kampanja „Niti 1 čaša prije vožnje!“ traje do 31. januara 2021. godine u više gradova i opština Republike Srpske (RS) i ima za cilj da se skrene pažnja javnosti na činjenicu da predstojeći novogodišnji, božićni i drugi praznici donose sa sobom povećano konzumiranje alkohola, zbog čega je važno uticati na svijest vozača da pijani ne sjedaju za volan, već u tim situacijama da koriste sredstva javnog prevoza ili taksi službu.

Kampanju zajednički sprovode Ministarstvo saobraćaja i veza RS, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS, Auto-moto savez RS sa Auto-moto društvima, Inspektorat RS i lokalne zajednice.

          Alkohol je jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nezgoda, naročito onih sa najtežim posljedicama. Alkohol povećava samopouzdanje vozača, smanjuje osjećaj odgovornosti, a istovremeno smanjuje mogućnost opažanja i dovodi do usporenog reagovanja, vozač postaje neoprezan i sklon nepoštovanju saobraćajnih propisa.

Količina od 0,5 promila alkohola u krvi povećava rizik od nastanka saobraćajne nezgode za dva puta. Sa 1 promilom alkohola u krvi rizik od nastanka nezgode je sedmerostruko veći, a kod 1,4 promila dvadeset puta veći.

Kampanjom „Niti 1 čaša prije vožnje!“ se povećati nivo bezbjednosti saobraćaja u Srpskoj kroz smanjenje broja vozača i drugih učesnika u saobraćaju koji učestvuju pod dejstvom alkohola.

(Izvor i foto: PU Zvornik, AMD „Semafor“)