Новости

Возачи, нити једна чаша алкохола прије вожње за безбрижне предстојеће празнике!

БАЊАЛУКА – Традиционална републичка превентивна кампања „Нити 1 чаша прије вожње!“, којом се жели указати на опасности управљања моторним возилом под дејством алкохола, биће озваничена у сриједу, 16. децембар 2020. године у 11.15 часова у парку Младен Стојановић у Бањој Луци конференцијом за новинаре и подјелом саобраћајно-образовних материјала.

Прије тога, у 11 часова у парку Младен Стојановић биће обиљежен и Дан сјећања на жртве саобраћајних незгода у Републици Српској (РС) паљењем свијећа и постављањем 118 пластичних постоља са именима која симболизују погинула лица у саобраћају у Српској у 2019. години.

Кампања „Нити 1 чаша прије вожње!“ ће трајати до 31. јануара 2021. године у више градова и општина Српске и има за циљ да се скрене пажња јавности на чињеницу да предстојећи новогодишњи, божићни и други празници доносе са собом повећано конзумирање алкохола, због чега је важно утицати на свијест возача да пијани не сједају за волан, већ у тим ситуацијама да користе средства јавног превоза или такси службу.

          Кампању заједнички спроводе Министарство саобраћаја и веза РС, Министарство унутрашњих послова РС, Агенција за безбједност саобраћаја РС, Ауто-мото савез РС са Ауто-мото друштвима, Инспекторат РС и локалне заједнице.

Алкохол је, један од најчешћих узрока саобраћајних незгода, нарочито оних са најтежим посљедицама. Алкохол повећава самопоуздање возача, смањује осјећај одговорности, а истовремено смањује могућност опажања и доводи до успореног реаговања, возач постаје неопрезан и склон непоштовању саобраћајних прописа.

Количина од 0,5 промила алкохола у крви повећава ризик од настанка саобраћајне незгоде за два пута. Са 1 промилом алкохола у крви ризик од настанка незгоде је седмероструко већи, а код 1,4 промила двадесет пута већи. Кампањом „Нити 1 чаша прије вожње!“ се повећати ниво безбједности саобраћаја у Српској кроз смањење броја возача и других учесника у саобраћају који учествују под дејством алкохола.