Novosti

Vozači, niti jedna čaša alkohola prije vožnje za bezbrižne predstojeće praznike!

BANJALUKA – Tradicionalna republička preventivna kampanja „Niti 1 čaša prije vožnje!“, kojom se želi ukazati na opasnosti upravljanja motornim vozilom pod dejstvom alkohola, biće ozvaničena u srijedu, 16. decembar 2020. godine u 11.15 časova u parku Mladen Stojanović u Banjoj Luci konferencijom za novinare i podjelom saobraćajno-obrazovnih materijala.

Prije toga, u 11 časova u parku Mladen Stojanović biće obilježen i Dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda u Republici Srpskoj (RS) paljenjem svijeća i postavljanjem 118 plastičnih postolja sa imenima koja simbolizuju poginula lica u saobraćaju u Srpskoj u 2019. godini.

Kampanja „Niti 1 čaša prije vožnje!“ će trajati do 31. januara 2021. godine u više gradova i opština Srpske i ima za cilj da se skrene pažnja javnosti na činjenicu da predstojeći novogodišnji, božićni i drugi praznici donose sa sobom povećano konzumiranje alkohola, zbog čega je važno uticati na svijest vozača da pijani ne sjedaju za volan, već u tim situacijama da koriste sredstva javnog prevoza ili taksi službu.

          Kampanju zajednički sprovode Ministarstvo saobraćaja i veza RS, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS, Auto-moto savez RS sa Auto-moto društvima, Inspektorat RS i lokalne zajednice.

Alkohol je, jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nezgoda, naročito onih sa najtežim posljedicama. Alkohol povećava samopouzdanje vozača, smanjuje osjećaj odgovornosti, a istovremeno smanjuje mogućnost opažanja i dovodi do usporenog reagovanja, vozač postaje neoprezan i sklon nepoštovanju saobraćajnih propisa.

Količina od 0,5 promila alkohola u krvi povećava rizik od nastanka saobraćajne nezgode za dva puta. Sa 1 promilom alkohola u krvi rizik od nastanka nezgode je sedmerostruko veći, a kod 1,4 promila dvadeset puta veći. Kampanjom „Niti 1 čaša prije vožnje!“ se povećati nivo bezbjednosti saobraćaja u Srpskoj kroz smanjenje broja vozača i drugih učesnika u saobraćaju koji učestvuju pod dejstvom alkohola.