AMS RS NEWS

Јелица Лубура: брзина кључни фактор ризика настанка саобраћајних незгода

БАЊА ЛУКА – Ауто-мото савез Републике Српске (АМС РС) и Полицијска станица за безбједност саобраћаја Бања Лука спровели су у уторак (8. август 2023.) код Приједорске петље у Бањој Луци републичку превентивну кампању „Лако је брзину смањити!“.

Припадници Полицијске станице за безбједност саобраћаја Бања Лука контролисали су брзину кретања возила, а радници АМС РС дијелили саобраћајно-превентивне материјале и освјеживаче за возила црвене и зелене боје, у зависности да ли су поштовали ограничење брзине или не.

Стручњак на пољу превентиве у саобраћају АМС РС Јелица Лубура истакла је да је доказано да је брзина кључни фактор ризика настанка саобраћајних незгода.

„Доказано је да су возачи који не поштују ограничење брзине често изазивачи саобраћајних незгода“, казала је Лубура, напомињући да ће АМС РС током кампање на подручју Српске правити пунктове гдје ће се возачима скретати пажња на поштовање саобраћајних знакова и прописа, као и упозоравати на посљедице непрописног кретања возила.

          Замјеник командира Полицијске станице за безбједност саобраћаја Бања Лука Милан Пећанац рекао је да је циљ кампање да се подигне свијест возача када је ријеч о посљедицама које може изазвати неприлагођена брзина.

„Апелујемо на возаче, поготово младе да поштују ограничења и прате саобраћајне знакове, јер иде љетни период, туристичка сезона и годишњи одмори“, поручио је Пећанац.

Кампања „Лако је брзину смањити!“ трајаће до 31. августа ове године и заједнички је спроводе Министарство саобраћаја и веза РС, Министарство унутрашњих послова РС, Агенција за безбједност саобраћаја РС, Ауто-мото савез РС са 48 ауто-мото друштава, локалне заједнице и друштевно одговорне компаније.

Ауто-мото савез Републике Српске