CHILDREN IN TRAFFIC

„Дјеца у саобраћају 2024“: Додијељене бројне награде и признања, најбоља екипа из основне школе „Алекса Шантић“ из Вукосавља (ФОТО)

ТЕСЛИЋ – Eкипа Основне школе „Акекса Шантић“ из Вукосавља са само 25 казнених бодова побједник је овогодишњег саобраћајно-образовног такмичења ученика основних школа из Републике Српске под називом „Дјеца у саобраћају 2024“, које је у организацији Ауто-мото савеза Републике Српске одржано 03. и 04. јуна у Теслићу. На републичком такмичењу учествовало је 37 екипа са 148 тамичара.

Најбоље екипе

Друго мјесто заузела је екипа Основне школе „Свети Сава“ из Црњелова са 86 казнених бодова, а треће мјесто припало је екипи ученика из Основне школе „Србија“ са Пала која је имала 91 казнених бодова.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске, Недељко Чубриловић, казао је присутнима да су овакве манифестације најбољи начин превентивног дјеловања будућих возача и учесника у саобраћају.

„Овакве манифестације, са дугом традицијом, морају се његовати. Морамо дјецу да едукујемо због њих самих, а и да покажемо друштву да овој категорији треба поклонити највећу пажњу, па и у овој области“, истакао је Чубриловић.

Министар саобраћаја и веза РС Недељко Чубриловић најбољим екипама додијелио награде

Чубриловић је указао на брзину и динамику развоја саобраћаја у свим аспектима о којима се на вријеме мора водити рачуна.

ПОЈЕДИНАЧНИ ПЛАСМАНИ – ДЈЕВОЈЧИЦЕ И ДЈЕЧАЦИ

Ово традиционално, превентивно такмичење састоји се из два дијела: Теоријског дијела које је реализовано 03. јуна у Бањи Врућици, и гдје су екипе, састављене од четири ученика, односно двије дјевојчице и два дјечака, одговарали на по 20 тестних питања. Практични дио органозован је другог дана такмичења (04. јуна 2024.) у Спортској дворани „Радолинка“ у Теслићу гдје су такмичари кроз вожњу бицикла на полигону спретности показали своје вјештине.

Све је било спремно и теоријски дио такмичења је почео на вријеме…

Замјеник начелника општине Теслић Милован Станковић указао је на значај развоја културе у саобраћају, изразивши задовољство што је општина Теслић традиционални домаћин овој републичкој манифестацији.

Генерални секретар Ауто-мото савеза Републике Српске Зоран Стевановић рекао је да је ова манифестација једна у низу превентивних активности у саобраћају да се дјеца науче саобраћајној култури, те да упознају друге предјеле у Републици Српској.

„Mи у својој основној дјелатности, поред информација о стању на путевима и граничним прелазима, као и пружање помоћи на путу у случају саобраћајне незгоде и квара, као друштвено-превентивна компанија проводимо низ активности у циљу ширења саобраћајне културе. Ова манифестација се одвија дуги низ година, а овдје је било 148 учесника из свих школа из Републике Српске.“

Генерални секретар АМС РС Зоран Стевановић додијелио награде за најбоље резултате у појединачној конкуренцији – дјечаци

Најбоља у појединачном пласману, у категорији дјевојчица била је неустрашива Јована Веселиновић из Основне школе „Алекса Шантић“ из Вукосавља са само два казнена бода. Она је у максималном временском року урадила и предала тест присутном жирију, без погрешног одговора, док је на практичном тестирању такође била одлична.

Најбољи у категорији дјечака био је Вукашин Вукајловић из Основне школе „Свети Сава“ из Зворника са три казнена бода која је добио у оквиру теоријског дијела, док је на практичном дијелу показао завидни ниво брзине и спретности на полигону. Побједницима су уручене вриједне награде, бицикли и паметни сатови.

Драган Станимировић, помоћник министра за друмски саобраћај РС, додијелио награде за најбоље резултате у појединачној конкуренцији – дјевојчице

Директор Агенције за безбједност у саобраћају Младен Петровић рекао је да вјерује да су такмичари усвојили довољно знања како би едуковали старије и кориговали их када треба у општем циљу да се смањи број саобраћајних незгода.

ЛИКОВНИ И ЛИТЕРАРНИ РАДОВИ

На конкурс за ученике основних школа Српске за избор најбољих ликовних и литерарлних радова на тему из области безбједности друмског саобраћаја – „Безбједно са бициклом у саобраћају, површине намијењене за кретање бициклиста“ – пријавило се око 50 основних школа са преко 300 ликовних и литерарних радова, у склопу такмичења „Дјеца у саобраћају 2024″ и у организацији Министарства унутрашњих послова Републике Српске, Републичког педагошког завода Републике Српске, Ауто мото савеза Републике Српске и Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске.

У категорији најбољих литерарних радова прво мјесто припало је Марији Мићић из Основне школе „Алекса Шантић“ из Војковића, општина Источна Илиџа, друго Данијели Радешић из Основне школе „Петар Петровић Његош“ из Теслића и треће мјесто освојио је Дарко Јовановић из Основне школе „Свети Сава“ из Зворника.

У категорији најбољих ликовних радова првонаграђена је Уна Ивица из Основне школе „Васа Чубриловић“ из Градишке, друго мјесто припало је Теодори Лукић из Основне школе „Свети Сава“ из Бијељине, а треће Ленки Валиџић из Основне школе „Свети Сава“ из Источног Сарајева.

Најбољи ликовни радови

ДОДЈЕЛА ПЛАКЕТА

Предсједник Управног одбора АМС РС Ранко Бабић додијелио је посебне плакете за наставнике који су у току школске 2023/24. године отишли или одлазе у пензију, али су у свом радном вијеку посебну пажњу посветили саобраћајном васпитању и образовању дјеце кроз рад с њима у саобраћајним секцијама и на тај начин дали значајан допринос повећању безбједности саобраћаја у Републици Српској.

Плакете су примили наставници: Драгослав Шиповац (ОШ „Алекса Шантић“, Милићи), Бошко Лазаревић (ОШ „Десанка Максимовић“, Челопек, општина Зворник), Ранко Кнежевић (ОШ „Свети Сава“, Козарска Дубица) и Средо Богојевић (ОШ „Вук Караџић“, Живинице, општина Кнежево).

Такође, додијељене су посебне плакете за наставнике који воде саобраћајне секције више од 15 година и који учествују више од 15 година на саобраћајно-образовном такмичењу „Дјеца у саобраћају 2024“. 

Плакете су примили наставници: Жељко Шаиновић (ОШ „Свети Сава“, Брод), Дане Поповић (ОШ „Новак Пивашевић“, Стара Дубрава, општина Челинац), Јован Гајић (ОШ „Свети Сава“, Црњелово, општина Бијељина), Весна Латиновић (ОШ „Вељко Чубриловић“ Прибој, општина Лопаре), Миодраг Марковић (ОШ „Раде Марјанац“, Стројице, општина Шипово), Рада Максимовић (ОШ „П. П. Његош, Велика Обарска, општина Бијељина), Миленко Боровчанин, Драгослава Милошевић, Слободан Челиковић, Смиља Повњавшевић, Миленко Стојичић и Винка Бојић. 

Вриједни жири…

„Дјеца у саобраћају 2024“ је такмичење које се реализује Планом образовних и превентивних активности Ауто-мото савеза Републике Српске за 2024. годину и Календаром такмичења ученика основних школа Републике Српске за школску 2023/2024.

Циљ је унапређење опште саобраћајне културе дјеце и повећање степена њихове безбједности када у саобраћају учествују као пјешаци и бициклисти.

Погледајте резултате финалног такмичења ученика основних школа 2Дјеца у саобраћају 2024″:

Резултати такмичења Дјеца у саобраћају 2024 – екипе

Резултати такмичења Дјеца у саобраћају 2024 – дјевојчице

Резултати такмичења Дјеца у саобраћају 2024 – дјечаци

 

 

 

 

 

 

 

Ауто-мото савез Републике Српске