AMS RS NEWS

Промоцијом немоторног саобраћаја, у Бијељини почела „Европска недеља мобилности“

БИЈЕЉИНА – Промоцијом кориштења немоторног саобраћаја, у Бијељини је у петак (16. септембар 2022.), низом активности, започело обиљежавање међународне манифестације „Европска недјеља мобилности“, под слоганом „Боље везе“.

„Циљ манифестације је да промовишемо немоторни саобраћај и све предности које он доноси, са посебним освртом на смањење кориштења путничких аутомобила у градовима, што утиче на смањење штетних утицаја на животну средину и на здравији начин живота“, рекао је новинарима помоћник министра за друмски саобраћај Републике Српске (РС) Драган Станимировић.

           Према Станимировићевим ријечима, обиљежавање „Европске недјеље мобилности“ организују Министарство саобраћаја и веза РС, Министарство унутрашњих послова РС, Агенција за безбједност саобраћаја РС и Ауто-мото савез (АМС) РС, у сарадњи са осталим субјектима безбједности саобраћаја и јединицама локалне самоуправе.

У Бијељини је на централном тргу постављен полигон за дјецу и активности популарисања вожње бицикла, тротинета и ролера. Организацију ових активности подржало је Ауто-мото друштво „Сигурност“ из Бијељине и град Бијељина.

„Европски градови који промовишу пјешачење и бициклистички саобраћај далеко су популарнији за живот и примамљивији за туристе“, истакао је Станимировић.

Он је позвао све општине и градове у Српској да посебну пажњу посвете формирању бициклистичких и пјешачких стаза, како би се могла испоштовати ова директива ЕУ.

           Директор Агенције за безбједност саобраћаја РС Младен Петровић указао је на проблем густине саобраћаја у Бијељини, уз инфраструктуру која није на завидном нивоу и не може тај капацитет да подржи, те изразио наду да ће подизање свијести о урбаној мобилности направити неки помак у тој области.

„Слоган Европске недјеље мобилности `Боље везе` указује на суштину, могу више да се користе алтернативни видови превоза као што су лака електрична возила, која су будућност у Европи и код нас су све више у употреби, као и сви остали такозвани зелени видови саобраћаја“, рекао је Петровић.

Стручни сарадник у АМС РС Јелица Лубура најавила је да ће посредством ауто-мото друштава широм Српске до 22. септембра бити организована такмичења у вожњи бицикла на полигонима спретности, за најбоље су обезбијеђене и награде, промотивне вожње бицикла, шетње, као и израда ликовних и литерарних радова о теми манифестације о бољој повезаности.

(Извор: Срна)

Ауто-мото савез Републике Српске