AMS RS NEWS

„Мото Фест“ од 30. маја до 1. јуна: АМС РС подржао бањалучки мото фестивал, измјене у режиму саобраћаја код Кастела

Седмо издање „Мото Фест Бања Лука 2024″ биће одржано од 30. маја до 1. јуна текуће године на бањалучкој тврђави Кастел, на којем ће се, између осталога, представити најновији модели најпознатијих мото брендова на свијету и произвођачи опреме. Садржај овогодишњег Мото Феста, у организацији мото клуба „Стршљен“ Бања Лука, укључује и промоције и едукације о безбједности мотоциклиста у саобраћају, уз подршку Ауто мото савеза Републике Српске који традиционално, па и ове године, до краја августа мјесеца, спроводи кампању „РЕТРО ЈЕ ИН! ВОЗИ НАПРИЈЕД, ПОГЛЕДАЈ НАЗАД“, а која за циљ има повећање безбједности возача мотоцикла и мопеда у саобраћају, односно смањење броја погинулих и тешко повријеђених мотоциклиста и мопедиста у саобраћајним незгодама на путевима Републике Српске. 

Сваке године повећава се број моторних возила, а самим тим повећава се и број мотоцикала, што доводи до повећања обима саобраћаја и честих конфликтних ситуација између возача мотоцикла и других моторних возила.

Саобраћајне незгоде у којима учествују мотоцикли или мопеди често завршавају са тешким повредама мопедиста и мотоциклиста, а неријетко и са смртним повредама.

Опасност за мотоциклисте да погину или буду тешко повређени у саобраћајној незгоди је готово 30 пута већа него за возаче било ког другог моторног возила, те због тога мотоциклисти и спадају у групу рањивих учесника у саобраћају.

Поменутом кампањом се покушава утицати на промјену негативних ставова и понашања код возача мотоцикла и мопеда, као и код осталих возача моторних возила, а подржава се понашање у складу са правилима саобраћаја. У току трајања кампање возачи мотоцикла и мопеда подсјећају се на обавезу поштовања саобраћајних прописа, као и на значај употребе заштитних кацига и друге заштитне опреме, али и на најчешће грешке које могу довести до ризичних ситуација и настанка саобраћајних незгода. Такође, у току трајања кампање и возачима осталих моторних возила скреће се пажња на потребу повећане опрезности према овим категоријама учесника у саобраћају.

ИЗМЈЕНЕ У РЕЖИМУ ОДВИЈАЊА САОБРАЋАЈА

Због одржавања „Мото Фест Бања Лука 2024“ доћи ће до обуставе саобраћаја у временском периоду од 5.00 часова 30. маја до 12.00 часова 2. јуна у Улици Теодора Колокотрониса на дијелу од раскрснице са Улицом Ђуре Даничића до раскрснице са кружним током саобраћаја (пјешачки семафор код Тржнице).

За вријеме трајања обуставе саобраћаја регулисање и преусмјеравање саобраћаја вршиће се на прописан начин од стране службених лица МУП-а.

Учесници у саобраћају позивају се на опрез и разумијевање.

 

 

Ауто-мото савез Републике Српске