AMS RS NEWS

Одржана Шеснаестомајска бициклијада у Приједору: Учествовало око 600 бициклиста (ФОТО)

ПРИЈЕДОР – У Приједору је, поводом Дана града, одржана Шеснаестомајска бициклијада на којој је учествовало око 600 бициклиста и са које је поручено да је њен циљ промоција бициклизма као здравог начина живота.

Рута је била дуга пет километара. Најстарији учесник бициклијаде био је Милан Обрадовић са 85 година, а најмлађи учесник Павле Велаула имао је само девет мјесеци.

У оквиру манифестације додијељене су и вриједне награде. Награде градоначелника – дјечији бицикл добила је Софија Дамјановић, а бицикл за одрасле додијељен је Виктору Вуковићу. Награду МТБ бицикл за одрасле добио је Иван Радетић, а награда за најоригиналнији бицикл Драгана Љубоја Мутић.

Вршилац дужности директора Туристичке организације града Приједор Дијана Араманда рекла је да је циљ дружење, те популаризација бициклизма као спорта, али и здравог стила живота.

Учесницима бициклијаде придружио се и градоначелник Приједора Слободан Јавор који је истакао да је град ту да подржи сваку добру идеју.

– Овдје су сви добродошли. Има свих узраста, од најмлађих до најстаријих, то је порука коју желимо да пошаљемо, да смо јединствени, да је Приједор град за све – поручио је Јавор.

Он је додао да Градска управа у сарадњи са Бициклистичким клубом “Козара” планира да означи бициклистичку руту по граду, а у плану је и означавање мјеста за паркинг бицикала.

– Обезбиједили смо дио средстава и очекујемо да ћемо у току ове сезоне почети реализацију тог пројекта – истакао је Јавор.

Бициклијаду су организовали Туристичка организација града Приједора и Бициклистички клуб “Козара” у сарадњи са Агенцијом за безбједност саобраћаја Републике Српске.

Предсједник Бициклистичког клуба “Козара” Горан Гарача навео је да Клуб има око 140 чланова, од којих се двадесетак такмиче на домаћој и међународној сцени.

– Повећава се број бициклиста и све више се користи бицикл као превозно средство, а доказ тога је и масовни одзив на данашњој бициклијади који је феноменалан, као никада до сада. На првој бициклијади 2016. године имали смо 70, а данас више од 600 учесника – рекао је Гарача.

Представник Ауто-мото савеза Републике Српске Јелица Кубура истакла је да традиционално подржавају ову бициклијаду са жељом да промовишу бициклизам као здрав и безбиједан начин превоза.

– Тим поводом, поставили смо саобраћајни полигон са семафорима и хоризонталном сигнализацијом како би најмлађи могли да науче основна правила саобраћаја која су им неопходна како би били безбједни и као пјешаци, и бициклисти – истакла је Лубура.

Представник Агенције за безбједност саобраћаја Никола Торбица изјавио је новинарима да су, према статистичким подацима, прошле године у Републици Српској погинула три бициклиста, 39 их је тешко повријеђено, а 95 лакше.

– Из тог разлога је на свим овим скуповима потребно да говоримо и о безбједности бициклиста, о ношењу кациге и другим моментима на које бициклисти треба да обрате пажњу да би били безбиједни учесници у саобраћају – нагласио је Торбица.

(СРНА)

Ауто-мото савез Републике Српске