AMS RS NEWS

„Путем сјећања“ до Доње Градине: Обиљежен почетак кампање „Звони да те виде! Нека блиста бициклиста!“

КОСТАЈНИЦА – Ученици ОШ ”Петар Мећава” и СШЦ ”Костајница” завршили су данас, 19. априла 2024. године, такозвани ”Пут сјећања” у Спомен-подручју Доња Градина у Козарској Дубици, чиме је обиљежен и званичан почетак републичке, превентивне кампање Ауто-мото савеза Републике Српске ”Звони да те виде! Нека блиста бициклиста!”.

Јелица Лубура, мастер инжењер саобраћаја, испред АМС РС изјавила је у Костајници да спровођење ове превентивне активности има првенствено за циљ скретање пажње јавности на степен угрожености бициклиста у саобраћају и посљедице саобраћајних незгода у којима учествују бициклисти.

„Кампањом ће се возачима моторних возила скренути пажња на бициклисте и њихову рањивост у саобраћају, а бициклистима указати на опасности којима су изложени током кретања по јавним путевима и законске обавезе којих се морају придржавати када учествују у саобраћају“, истакла је Лубура.

У периоду од 01. јануара до 30. септембра 2023. године, у саобраћајним незгодама на путевима Републике Српске смртно су страдала три возача бицикла, а тешке тјелесне повреде задобило је двадесет седам бициклиста, док је шездесет седам возача бицикла проузроковало саобраћајне незгоде.

Портпарол општине Костајница, Александар Пашић, традиционално је, трећу годину заредом, био у пратњи 68 ученика на ”Путу сјећања”, а овим догађајем општина Костајница обиљежила је 22. април – Дан сјећања на жртве геноцида у логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини. 

Кампању „Звони да те виде! Нека блиста бициклиста!“, која ће трајати до 31. августа 2024. године, заједнички спроводе Министарство саобраћаја и веза РС, Министарство унутрашњих послова РС, Агенција за безбједност саобраћаја РС, Ауто-мото савез РС са 48 ауто-мото друштава (АМД) и локалне заједнице.

 

Ауто-мото савез Републике Српске