Новости

Дефилеом мотоциклиста у Требињу почела кампања ”РЕТРО ЈЕ ИН!”

ТРЕБИЊЕ – Дефилеом мотоциклиста мото клуба „TНT“ из Tребиња у овом граду данас је почела републичка кампања „Ретро је ин! Вози напријед, погледај назад“, чији је циљ повећање безбједности возача мотоцикала и мопеда у саобраћају.

Руководилац Одсјека за возаче, путеве и возила у Агенцији за безбједност саобраћаја Републике Српске Никола Tорбица рекао је новинарима да је кампања посвећена возачима мопеда и мотоцикла.

Он је указао на значај ношења опреме приликом управљања мотоциклом, прије свега кациге, али и чизама, јакни и слично.

„Агенција ће у току трајања кампање да упути иницијативу о измјени закона о полагању за мопед и мотоцикл, односно да се уведу подкатегорије, односно да се усклади са европском директивом, године, искуство и јачина мотора“, рекао је Tорбица.

Представник Ауто-мото савеза Републике Српске Јелица Лубура рекла је новинарима да је циљ овакве кампање да се смањи број саобраћајних незгода у којима учествују возачи мотоцикла и да се повећа њихова безбједност.

”Осим возача мотоцикала, обратићемо се и другим возачима да обрате пажњу на ову категорију учесника у саобраћају, приликом мртвих углова обрате пажњу на ретровизоре, како би их уочили и како се не би дешавала незгоде“, рекла је Лубура.

Портпарол Полицијске управе Tребиње Јована Цвијетић рекла је новинарима да је ова Управа од првог јануара 2023. до првог априла 2024. евидентирала једног погинулог мотоциклисту.

„Један возач мопеда задобио је тешке тјелесне повреде и осам мотоциклиста“, рекла је Цвијетићева, додавши да је у овом периоду издато 77 прекршајних налога због неношења кациге, истичући да кацига значајно утиче на посљедицу и тежину повреде када дође до саобраћајне незгоде.

Предсједник Мото-клуба „TНT“ Tребиње Алекса Алексић рекао је новинарима да је опрема неопходна за сигурност моториста, те да су возачи све свјеснији кориштења опреме ради сопствене сигурности, али и других.

У реализацији ове активност која ће трајати до 31. августа учествују Министарство саобраћаја и веза Републике Српске, МУП Републике Српске, Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске, са ауто-мото друштвима, мото-клубови и други.

(Срна)

Ауто-мото савез Републике Српске