Новости

Обиљежавање Свјетског дана сјећања на жртве саобраћајних незгода: Показном смотром указано на опасности у саобраћају

КОЗАРСКА ДУБИЦА – У Козарској Дубици данас, 19. новембра 2023, показном смотром обиљежен је Свјетски дан сјећања на жртве саобраћајних незгода и указано је да се за 10 мјесеци погоршала ситуација у саобраћају у односу на исти период лани.

На градском тргу запаљене су свијеће за страдале у саобраћајним незгодама, а претходно је у цркви Светих апостола Петра и Павла служен парастос.

Организатор овог обиљежавања било је Ауто-мото друштво /АМД/ „Козара“ које је скренуло пажњу на опасности, али и указало како да се смањи број страдалих и тешко повријеђених лица у саобраћају у којем сваке године у свијету 1.350.000 људи губи живот.

Током показне смотре су се на градском тргу видјеле ротације и чуле сирене полиције, ватрогасаца, службе хитне помоћи и АМД „Козара“.

Секретар Друштва Милутин Бундало рекао је новинарима да су благе правне санкције за посљедице тежих саобраћајних несрећа и апелује на квалитетнију правну подршку за жртве несрећа, али и да се превентивно утиче како би број незгода са тешким посљедицама био смањен за 50 одсто.

„Сваки дан 56 људи остану параплегичари, код 161 лица се деси ампутација екстремитета, 932 доживе тежу повреду главе, а више од 20.000 људи има неку фрактуру. Укупно дневно више од 102.000 људи имају посљедице саобраћајних незгода“, рекао је Бундало.

Он је додао да се тешке саобраћајне несреће могу десити свима, због чега већ данас сви возачи треба да се одрекну лоших навика у саобраћају.

„Када возите пазите на пјешаке, бициклисте, посебно на дјецу. Не јурцајте, поштујте ограничења, не пијте алкохол кад возите, вежите се“, поручио је Бундало.

Командир Полицијске станице Козарска Дубица Бојан Миланковић рекао је да је број саобраћајних незгода на подручју општине у порасту, да је ситауација погоршана у односу на извјештајни период од прошле године.

„За 10 мјесеци ове године имали смо 141 саобраћајну незгоду, што је за 40 више у односу на исти извјештајни период прошле године“, прецизирао је Миланковић.

Он је додао да је ове године у саобраћајним несрећама на подручју Козарске Дубице погинуло двоје лица, а двоје је смртно страдало и прошле године.

„Овакве активности добро дођу да се утиче на свијест возача да поштују саобраћајне прописе с циљем смањења броја саобраћајних незгода. Због тога морам похвалити сарадњу са АМД `Козара` и АМС Републике Српске“, навео је Миланковић.

Грађани су данас били у прилици видјети возило које је оштећено у саобраћајној незгоди, а овом догађају са превентивним карактером присуствовали су и чланови Мото клуба „Чопор“ из Козарске Дубице.

Ученици саобраћајне секције Основне школе „Вук Стефановић Караџић“ дијелили су промотивне летке са порукама које би требало да допринесу побољшању стања безбједности у саобраћају.

Ове године Свјетски дан сјећања на жртве саобраћајних незгода – 19. новембар обиљежава се под слоганом „Сјетимо се. Подржимо. Дјелујмо“. 

(Срна)

Ауто-мото савез Републике Српске