Новости

У Градишци обиљежен Свјетски дан сјећања на жртве саобраћајних незгода

 ГРАДИШКА – На путевима у Републици Српској прошле године је погинуло 100 особа у саобраћајним незгодама и тај податак треба да буде поука и порука свим службама које се баве безбједности саобраћаја, рекао је замијеник директора Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске, Милија Радовић.

Он је навео да би грађани због овог податка требали да се запитају да ли чине довољно да буде што мање погинулих и тешко повријеђених у саобраћајним незгодама.

Радовић је данас у Градишци присуствовао обиљежавању „Свјетског дана сјећања на жртве саобраћајних незгода“, у оквиру кога је изведена показна вјежба спасавања у саобраћајним незгодама и монодрама Васка Тодића „Пораз без борбе“.

Он је нагласио да се изгубљени животи не могу посматрати као статистички податак, јер уз сто погинулих остају тешке посљедице на живот и за хиљаде чланова њихових породица и пријатеље.

Радовић је рекао да су најчешћи узроци саобраћајних незгода брза вожња и вожња под дејством алкохола, те да млади од 18 до 30 година најчеће проузрокују, али и страдају у саобраћајним незгодама.

С циљем да утиче на свијест младих монодрамом „Пораз без борбе“, Тодић је испричао матурантима градишких средњих школа своју трагичну причу о губитку брата и поручио да само опрез и поштовање правила може спријечити трагичну саобраћајну незгоду.

Јелица Лубура из Ауто-мото савеза Републике Српске рекла је да сваке године спроводе бројне превентиване кампање према свим ученицима у саобраћају.

Она је додала да ће Свјетски дана сјећања на жртве саобраћајних незгода, кроз показне вјежбе и друге активности бити обиљежен и у осталим градовима Републике Српске.

Самостални стручни сарадник за регулисање и безбједност саобраћаја у Градској управи Градишка Дијана Јањетовић рекла је да сваки појединац треба да се запита шта може урадити да позитивно утиче на безбједност саобраћаја.

Она је додала да је и Градска управа, такође, иницијатор бројних активности које имају за циљ повећање безбједности саобраћаја, посебно младих возача и учесника у саобраћају.

Свјетски дана жртава саобраћајних незгода – 19. новембар, ове године обиљежава се под слоганом „Запамти, подржи, дјелуј“.

(Срна)

Ауто-мото савез Републике Српске