Топ-вијести

Ученици из Братунца кроз игру и забаву понављали основна правила безбједног понашања у саобраћају

БРАТУНАЦ – Близу 200 основаца из Братунца у сриједу (16. октобар 2019.) су погледали представу „Мирка“, у којој су их глумци кроз игру и забаву учили о безбједном понашању у саобраћају.

Ову представу, коју организују Министарство унутрашњих послова Српске, републички Ауто-мото савез и Агенција за безбједност саобраћаја у сарадњи са школама, у Братунцу су погледали ученици првог, другог и трећег разреда основних школа „Вук Караџић“ и „Бранко Радичевић“.

Портпарол Ауто-мото савеза Републике Српске Перица Пећанац рекао је да је представа „Мирка“ саобраћајно-образовни и превентивни пројекат који се већ шест-седам година приказује у основним школама широм Српске.

„Кроз представу Мирка малишани уче како да буду добри и одоговорни учесници у саобраћају“, рекао је Пећанац и додао да је представа прилагођена за предшколски и рани школски узраст.

Представник Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Никола Торбица рекао је новинарима да представа „Мирка“ има за циљ да дјецу упозна о основним правилима у саобраћају.

           Са дјецом радимо током цијеле године, идемо у све јединице локалне самоуправе и кроз игру и на занимљив начин им објашњавамо како да буду што безбједнији у саобраћају“, рекао је Торбица.

Он је навео да се у протеклих пет година смањује број дјеце која су учествовала у саобраћајним незгодама, те нагласио да у прошлој години није било настрадале дјеце у саобраћају.

Торбица је оцијенио да је то једним дијелом резултат овог превентивног дјеловања.

Наставник разредне наставе у основној школи „Вук Караџић“ Гордана Јовановић рекла је Срни да се у овој школи, у сарадњи са полицијом, организују предавања за ученике о безбједности у саобраћају.

„Ученици се у складу са наученим и понашају, а мислим да се и код возача подиже свијест о безбједној вожњи у близини образовних установа“, рекла је Јовановићева, истичући да у посљедњих неколико година није било повређивања ученика ове школе у саобраћају.

Ученицима су подијељене сликовнице и бојанке у којима се налази 10 лекција о безбједности у саобраћају.

(Извор: Срна)