Новости

Возачи у Републици Српској имају право на бесплатно уклањање возила у квару са путева и јавних површина

БАЊА ЛУКА – Ауто-мото савез Републике Српске (АМС РС) обавјештава све власнике моторних возила регистрованих у Републици Српској да је на снагу ступио нови Закон о основама безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске према којем имају право бесплатног уклањања возила у квару са путева и јавних површина у Српској до најближе безбједне локације за све учеснике у саобраћају или до најближег ауто-мото друштва.

Послије обављеног бесплатног превоза возила у квару до најближе безбједне локације за све учеснике у саобраћају, корисник возила има право да самостално изабере даљи начин превоза возила, односно да изабере њему најповољнијег превозника или било којег привредног субјекта који се бави пословима превоза возила.

           Подсјећамо да АМС РС има обавезу бесплатног превоза возила оштећеног у саобраћајној незгоди на територији Републике Српске и БиХ, као и путника, до жељене дестинације у БиХ, једном годишње.

Република Српска се, пратећи земље у региону и Европи, опредијелила да пружање помоћи на путу уреди законом и да увијек има институцију обавезну да ослободи пут за несметано одвијање саобраћаја.

Доношење новог Закона има за циљ повећање безбједности саобраћаја, убрзање протока саобраћаја и пружање помоћи свим учесницима у саобраћају на путевима Републике Српске.

Испод можете преузети нови Закон о безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске – пречишћен текст – у PDF верзији:

Закон о безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске – пречишћен текст