Новости

Кампања „Лако је појас везати!“ креће у Козарској Дубици симулацијама судара и превртања возила

КОЗАРСКА ДУБИЦА  – Републичка превентивна кампања „Лако је појас везати!“ почеће у сриједу (26. април 2023.) у 11 часова испред Средњошколског центра „Никола Тесла“ у Козарској Дубици конференцијом за медије и симулацијама дјеловања безбједносног појаса на тијело путника при чеоном судару и приликом превртања возила.

Поред симулатора чеоног судара и превртања возила, на полигону ће сви заинтересовани имати прилику да испробају специјалне наочари које симулирају утицај алкохола и дрога на човјеков организам.

Кампања „Лако је појас везати!“ трајаће до 31. маја ове године и има за циљ повећање употребе безбједносних појасева током вожње код свих корисника возила.

Заједнички је реализују Министарство саобраћаја и веза Републике Српске (РС), Министарство унутрашњих послова РС, Министарство здравља и социјалне заштите РС, Агенција за безбједност саобраћаја РС, Ауто-мото савез (АМС) РС са 48 Ауто-мото друштава (АМД) и локалне заједнице, уз подршку Радио-телевизије РС и друштвено-одговорне компаније „Витинка“.

           АМС РС и АМД ће у оквиру кампање „Лако је појас везати!“ спровести традиционално истраживање о употреби безбједносних појасева код корисника возила и њихових ставова о употреби појасева током вожње на путевима у Српској.

Правилна употреба безбједносних појасева код возача и сувозача смањује ризик смртног страдања 40 до 50 одсто, док се исти ризик код правилног везаних путника на задњем сједишту смањује од 25 до чак 75 одсто.

Осим што смањује ризик смртног страдања, безбједносни појас смањује и ризик настанка тешких тјелесних повреда у саобраћајним незгодама за 50 одсто.

Употреба безбједносног појаса и дјечијих аутосједишта прописана је Законом о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ и Законом о безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске.

Ауто-мото савез Републике Српске