Novosti

Kampanja „Lako je pojas vezati!“ kreće u Kozarskoj Dubici simulacijama sudara i prevrtanja vozila

KOZARSKA DUBICA  – Republička preventivna kampanja „Lako je pojas vezati!“ počeće u srijedu (26. april 2023.) u 11 časova ispred Srednjoškolskog centra „Nikola Tesla“ u Kozarskoj Dubici konferencijom za medije i simulacijama djelovanja bezbjednosnog pojasa na tijelo putnika pri čeonom sudaru i prilikom prevrtanja vozila.

Pored simulatora čeonog sudara i prevrtanja vozila, na poligonu će svi zainteresovani imati priliku da isprobaju specijalne naočari koje simuliraju uticaj alkohola i droga na čovjekov organizam.

Kampanja „Lako je pojas vezati!“ trajaće do 31. maja ove godine i ima za cilj povećanje upotrebe bezbjednosnih pojaseva tokom vožnje kod svih korisnika vozila.

Zajednički je realizuju Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske (RS), Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS, Auto-moto savez (AMS) RS sa 48 Auto-moto društava (AMD) i lokalne zajednice, uz podršku Radio-televizije RS i društveno-odgovorne kompanije „Vitinka“.

           AMS RS i AMD će u okviru kampanje „Lako je pojas vezati!“ sprovesti tradicionalno istraživanje o upotrebi bezbjednosnih pojaseva kod korisnika vozila i njihovih stavova o upotrebi pojaseva tokom vožnje na putevima u Srpskoj.

Pravilna upotreba bezbjednosnih pojaseva kod vozača i suvozača smanjuje rizik smrtnog stradanja 40 do 50 odsto, dok se isti rizik kod pravilnog vezanih putnika na zadnjem sjedištu smanjuje od 25 do čak 75 odsto.

Osim što smanjuje rizik smrtnog stradanja, bezbjednosni pojas smanjuje i rizik nastanka teških tjelesnih povreda u saobraćajnim nezgodama za 50 odsto.

Upotreba bezbjednosnog pojasa i dječijih autosjedišta propisana je Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH i Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske.

Auto-moto savez Republike Srpske