Новости

Без зеленог картона у земље Европске уније, Србију, Швајцарску, Андору, Исланд и Норвешку

САРАЈЕВО – Власници моторних возила из БиХ моћи ће од понедјељка, 19. октобра 2020. године, путовати без контроле постојања зелене/бијеле карте у земље Европске уније, Швајцарску, Андору, Исланд, Норвешку и Србију, саопштено је из Бироа зелене карте у БиХ.

У саопштењу се прецизира да је након вишегодишњих припрема и рада на успостављању и испуњавања критеријума и одређених стандарда према европској заједници осигуравача у Бриселу, Биро зелене карте у БиХ потписао Мултилатерални гарантни споразум којим је БиХ постала чланица тзв. Подсистема регистарске ознаке.

           Потписивањем овог споразума са 33 бироа ЕУ, Швајцарске и Лихтенштајна, Андоре, Исланда, Норвешке, Србије, те одлуком Комисије ЕУ од 28. септембра о примјени директиве Европског парламента и Савјета власницима моторних возила из БиХ је омогућено да од 19. октобра путују у те земље без контроле постојања зелене / бијеле карте.

„То практично значи да органи на границама Европског економског простора и других наведених земаља престају са обавезом контроле постојања зелене/бијеле карте, као доказа о постојању осигурања од одговорности за штету причињену трећима, за сва возила са регистарским ознакама“, наводи се у саопштењу.

На овај начин се возила из БиХ у свему изједначавају са возилима из ЕУ, Швајцарске, Андоре, Исланда, Норвешке и Србије, што се може сматрати достизањем највиших стандарда када је ријеч и кориштењу моторних возила у Европи, истакли су из Бироа зелене карте БиХ.

           Ауто-мото савез Републике Српске (АМС РС) позитивно оцјењује европску одлуку да се возачима из Републике Српске и БиХ омогући путовање у земље ЕУ, те Швајцарску, Андору, Исланд, Норвешку и Србију без такозваног зеленог картона, али да треба наставити радити на томе да се укине обавезно посједовање зеленог картона за возаче из Српске и БиХ у свим земљама из Европе.

АМС РС позива све возаче из Српске и БиХ да се прије поласка на пут у неку од европских земаља добро информишу о самој рути кретања, јер је лако могуће да нека од земаља у транзиту тражи посједовање зелене/бијеле карте осигурања.

(Извор: Срна, АМС РС)

 

ЗЕМЉЕ ЗА КОЈЕ НЕ ТРЕБА ЗЕЛЕНА/БИЈЕЛА КАРТА ОСИГУРАЊА

Србија, Андора, Аустрија, Белгија, Бугарска, Кипар, Чешка, Њемачка, Данска, Шпанија, Естонија, Француска, Финска, Грчка, Мађарска, Хрватска, Италија, Ирска, Исланд, Луксембург, Литванија, Латвија, Малта, Норвешка, Холандија, Португал, Пољска, Румунија, Шведска, Словачка, Словенија, Швајцарска.

 

ЗЕМЉЕ ЗА КОЈЕ ТРЕБА ЗЕЛЕНА/БИЈЕЛА КАРТА ОСИГУРАЊА

Црна Гора, Сјеверна Македонија, Албанија, Азербејџан, Бјелорусија, Русија, Иран, Израел, Молдавија, Мароко, Тунис, Турска, Украјина и Велика Британија.