Дјеца у саобраћају

„Дјеца у саобраћају 2024“: Протекли викенд у знаку такмичења ученика основних школа широм Републике Српске (ФОТО)

БАЊА ЛУКА –  Ауто-мото савез Републике Српске ове године организује 22. традиционално такмичење ученика основних школа у Републици Српској под називом „Дјеца у саобраћају 2024″, а чији је циљ повећање безбједности дјеце у саобраћају и смањење броја саобраћајних незгода са учешћем дјеце, рекла је у суботу, 27. априла 2024. године, Јелица Лубура из АМС-а РС, када је одржано Регионално такмичење основаца.

Лубура је навела да се ово такмичење, у организацији локалних ауто-мото друштава, одвијало у 12 локалних заједница широм Српске, уз учешће 135 школских екипа.

„Желимо од дјеце створити будуће безбједне учеснике у саобраћају када постану возачи, јер оно што се формира у раном узрасту, остаје трајно усвојено“, рекла је Лубура новинарима током регионалног такмичења „Дјеца у саобраћају 2024“ у бањалучкој Основној школи „Петар Петровић Његош“.

Она је навела да се ово такмичење реализује на три нивоа – школском, регионалном и на крају републичком, које ће ове године бити одржано 3. и 4. јуна у Теслићу.

Лубура је појаснила да се основци такмиче у двије дисциплине – у познавању саобраћајних правила и прописа, што се провјерава на тесту, а обухвата основна правила за кретање пјешака и бициклиста у саобраћају, те у вожњи бицикла на полигону.

Наставник техничког образовања из бањалучке Основне школе „Иван Горан Ковачић“ Бошко Пуришић, који води секцију саобраћаја и чија је екипа прошлогодишњи побједник републичког такмичења, истакао је значај саобраћајне секције за дјецу.

„Велика је разлика дјеце која прођу саобраћајну секцију готово и да могу полагати за `Б` категорију“, рекао је Пуришић.

И у другимм подручјима Републике Српске одржано је регионално такмичење, попут Бијељине, Милића, Рогатице, Брода, Рибника и Приједора, а у организацији бројних ауто-мото друштава.

Бијељина
Бијељина
Зворник
Милићи
Угљевик
Бијељина
Рибник
Рибник
Рогатица
Рогатица
Дервента
Брод
Нови Град
Приједор
Награде су чекале оне најбоље...
Награде су чекале оне најбоље…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ауто-мото савез Републике Српске