Новости

Контролисана брзина на путу Козарска Дубица – Градишка, возачима дијељени превентивни материјали

КОЗАРСКА ДУБИЦА – Припадници Полицијске станице Козарска Дубица у петак (26. јун 2020.) су у оквиру кампање „Нити једна брза вожња“ контролисали брзину на локацији села Демировац на магистралном путу Козарска Дубица – Градишка, док су радници Ауто-мото друштва „Козара“ из Козарске Дубице контролисаним возачима дијелили превентивне материјале и мирисне освјеживаче за возила са превентивним порукама.

Возачима који су током контроле прекорачили брзину кретања уручени су саобраћајно-превентивни материјали и мирисни освјеживачи црвене боје са посебном поруком, док су возачима који нису прекорачили дозвољену брзину уручени превентивни материјали и мирисни освјеживачи зелене боје.

          Кампања „Нити 1 брза вожња“ спроводи се од 19. јуна до 30. септембра и њом се жели утицати на промјену ставова код возача о важности и значају ограничења брзине, те пренијети поруку свим учесницима у саобраћају колико је важно поштовати ограничење брзине кретања.

Ријеч је о традиционалној превентивној активности која се сваке године пред почетак љетних годишњих одмора спроводи на територији Српске с циљем повећања нивоа безбједности саобраћаја смањењем броја возача који возе непрописним или неприлагођеним брзинама.

Током трајања кампање, стручни тимови АМС РС ће анонимно мјерити брзину кретања возила у насељу, ван насеља и на аутопуту, послије чега ће обавијестити надлежне институције и јавност о резултатима овог истраживања.

Брзина је један од основних фактора ризика у саобраћају. Веће брзине кретања доводе до већих ударних брзина, а самим тим и до тежих повреда које неријетко заврше фаталним исходом, како за возаче, тако и за остале путнике у возилима.

Овогодишњу кампању „Нити једна брзина вожња“ заједнички спроводе Министарство саобраћаја и веза Републике Српске (РС), Министарство унутрашњих послова РС, Агенција за безбједност саобраћаја РС, предузеће „Аутопутеви РС“, Ауто-мото савез РС са својих 49 Ауто-мото друштава, компанија „Нешковић“ и локалне заједнице.