Новости

Пребрза вожња узрок 19 одсто саобраћајних незгода у Српској, превенцијом смањити њихов број

БИЈЕЉИНА – Министар саобраћаја и веза Републике Српске (РС) Ђорђе Поповић изјавио је у петак (19. јун 2020.) у Бијељини, на почетку републичке превентивне кампање за безбједност саобраћаја „Нити једна брза вожња“, да возачима треба указати на штетност брзине, показати знање и одлучност у мијењању њихових ставова и превенцијом смањити број погинулих на путевима у Српској, којих је у прошлој години било 118.

Поповић је истакао да Република Српска има тренд смањења броја погинулих лица у саобраћајним незгодама и да тај пад треба задржати у континуитету.

Кампања „Нити 1 брза вожња“ озваничена је у Бијељини симулацијама превртања возила и чеоног судара возила, а заједнички је спроводе Министарство саобраћаја и веза РС, Министарство унутрашњих послова (МУП) РС, Агенција за безбједност саобраћаја РС, предузеће „Аутопутеви РС“, Ауто-мото савез (АМС) РС са својих 49 Ауто-мото друштава, компанија „Нешковић“ и локалне заједнице.

Кампања „Нити 1 брза вожња“ биће спроведена до 30. септембра и њом се жели утицати на промјену ставова код возача о важности и значају ограничења брзине, те пренијети поруку свим учесницима у саобраћају колико је важно поштовати ограничење брзине кретања.

          „Успори! Неко те воли“, само је једна од више превентивних порука које су исписане на електронским инфо таблама аутопута „9. јануар“, а с којима предузеће „Аутопутеви РС“ током трајања кампање жели да подсјети возаче о важности придржавања саобраћајних прописа.

Начелник Јединице полиције за безбједност саобраћаја у МУП-у РС Горан Амиџић рекао је током представљања кампање да је непрописна и неприлагођена брзина узрок 19 одсто саобраћајних незгода и доприноси тежини посљедица код свих незгода.

Према његовим ријечима, ако возило удари пјешака при брзини од 20 километара на час сваки преживи, код брзине од 40 километара на час преживи 90 одсто, код брзине од 80 одсто број оних који преживе је испод 50 одсто, а ако се возило кретало брзином од 100 километара на час свега пет одсто пјешака преживи удес.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја РС Новица Крунић рекао је новинарима да кампања „Нити једна брза вожња“ траје у мјесецима туристичке сезоне и појачаног интензитета саобраћаја.

Крунић је казао да 51 одсто возача на путевима Српске крши ограничења брзине и истакао да раст просјечне брзине од само једног процента за три одсто повећава степен настанка саобраћајних незгода и пет одсто смртност у удесима.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић изразио је задовољство што је кампања „Нити једна брза вожња“ кренула из овог града који је други по величини у Српској и има готово 50.000 регистрованих аутомобила.

Кампања ће бити спроводена на територији цијеле Републике Српске с циљем повећања нивоа безбједности саобраћаја смањењем броја возача који возе непрописним или неприлагођеним брзинама.

Током трајања кампање, стручни тимови АМС РС ће анонимно мјерити брзину кретања возила у насељу, ван насеља и на аутопуту, послије чега ће обавијестити надлежне институције и јавност о резултатима овог истраживања. (Извор: Срна)