Новости

Крупа на Уни: Одржано предавање за возаче трактора (ФОТО)

КРУПА НА УНИ – У оквиру републичке превентивне кампање посвећене возачима трактора и других пољопривредних машина „Освјетлај образ домаћине! Означи трактор жутим ротационим свјетлом“ данас је у Доњем Дубовику, административном центру општине Крупа на Уни одрћано предавање за возаче трактора који су уручени свјетлоодбојни прслуци, жута ротациона свјетла и брошуре.

Руководилац Одсјека за возаче, путеве и возила у Агенцији за безбједност саобраћаја Републике Српске Никола Tорбица рекао је новинарима да је акција посвећена возачима трактора.

„Свјесни смо да у ово вријеме интензивних пољопривредних радова они немају пуно времена, али ми желимо да скренемо пажњу да су незгоде у којима учествују ова возила обично најтеже и имају најтеже посљедице управо због разлике у брзини кретања поготово на магистралним и регионалним путевима“, рекао је он.

Торбица каже да се током превентивне кампање возачима трактора скреће пажња да обрате пажњу на безбједност, да освијетле трактор жутим ротационим свјетлом, да буду видљиви на путу .


Јелица Лубура из Ауто-мото савеза Републике Српске рекла је да је ријеч о традиционалној акцији која се ове године спроводи до 31. марта.

„Возачима трактора скрећемо пажњу на основна правила како би били безбједни учесници у саобраћају. Нарочито скрећемо пажњу на ризичне ситуације које се дешавају непажњом“, рекла је Лубура.

Она је истакла да се скреће пажња да трактори треба да буду освијетљени, технички исправни м да имају исправне свејтлосно сигурносне уређаје који треба да су видљиви, како да безбједно превозе терет или лица у тракторским приколицама.

Инспектор за безбједност саобраћаја Полицијске управе Приједор Драгоја Црногорац рекао је да је на подручју ове Полицијске управе прошле године регистровано 19 саобраћајних незгода , једна са погинулим лице, шест са тешко и четири са лакше повријешеним лицима те да је у осам незгода причињена материјална штета.

Црногорац је апеловао на возаче трактора да не управљају возилима под дејством алкохола.

Секретар Ауто- мото друштва „Уна“ Ленка Личина рекла је да је данас 45 возача трактора добило жута ротациона свјетла, свјетлоодбојне прслуке и брошуре.

Личина каже да је превентивна активност организована у сарадњи са општином Крупа на Уни и Полицијском станицом Крупа на Уни.

Предавање за возаче трактора одржао је Горан Бошњак из Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске.

Кампању заједно спроводе Министарство саобраћаја и веза Републике Српске, Министарство унутрашњих послова Републике Српске, Министарство пољопоривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске, Ауто-мото савез Републике Српске са 48 ауто-мото друштва и локалне заједнице. 

(Срна)
Ауто-мото савез Републике Српске