Новости

У Требињу почиње кампања „Ретро је ин! Вози напријед, погледај назад!“

ТРЕБИЊЕ – Ауто мото савез Републике Српске и ауто-мото друштва у периоду од 01. априла до 31. августа 2024. године проводиће превентивну активност под називом „Ретро је ин! Вози напријед, погледај назад!“. Циљ ове активности је повећање безбједности возача мотоцикла и мопеда у саобраћају, односно смањење броја погинулих и тешко повријеђених мотоциклиста и мопедиста у саобраћајним незгодама, на путевима Републике Српске, као и особа које се превозе с њима.

Званичан почетак ове превентивне кампање одржаће се у Требињу, у организацији АМД „Херцеговина“ Требиње, уз подршку Града Требиње, Мото клуба „ТНТ“ Требиње, Дома омладине, као и средњих школа са подручја овог града. У понедјељак, 01. априла 2024. године, са почетком у 17.00 часова планирана је промотивна вожња (дефиле) мотоциклиста из Мото клуба „ТНТ“ из Требиња кроз град који ће се окупити „под платанима“. Другога дана, у уторак, 02. априла 2024, са почетком у 09.00 часова у Дому омладине у Требињу организоваће се предавање под називом „Живот нема репризу“. Предавач је Милан Митић из Србије, који је возећи мотоцикл брзином од 170 км/час под утицајем алкохола и без заштитне кациге доживио саобраћајну незгоду и задобио тешке тјелесне повреде. 

У току 2023. године у саобраћајним незгодама на путевима у Републици Српској смртно је страдало 8 возача мотоцикла и два возача мопеда. Тешке тјелесне повреде задобило је 60 возача мотоцикла и 22 возача мопеда. У саобраћајним незгодама у којима учествују возачи мотоцикла и мопеда често страдају и путници који се превозе с њима

Превентивним активностима покушаће се утицати на промјену негативних ставова и понашања код возача мотоцикла мопеда, као и код осталих возача моторних возила, а подржаће се понашање у складу са правилима саобраћаја. У току трајања кампање возачи мотоцикла и мопеда подсјећаће се на обавезу поштовања саобраћајних прописа, на значај употребе заштитне кациге и друге заштитне опреме као и на најчешће грешке које могу довести до ризичних ситуација и настанка саобраћајних незгода. 

Кампања „Ретро је ин! Вози напријед, погледај назад!“ реализује се у сарадњи са Министарством саобраћаја и веза Републике Српске, Министарством унутрашњих послова Републике Српске и Агенцијом за безбједност саобраћаја Републике Српске, мото-клубовима и свим другим заинтересованим владиним и невладиним институцијама и удружењима.

Ауто-мото савез Републике Српске