Магазин

Планирате ли путовање: Најљепше европске дестинације зими (ФОТО)

Много је оних који годишњи одмор планирају у љетном периоду, али путовање зими носи са собом посебне чари. Постоје неке занимљиве зимске дестинације у Европи које ће вам се, вјерујемо, веома допасти, а ми вам доносимо неколико њих, за које се сматра да су једне од најбољих. 

АУСТРИЈА (Брегенцервалд, Халштат)

На помен Аустрије, помисли се на Беч. Међутим, на крајњем западу Аустрије можете да посјетите Брегенц, који лежи на источној обали Боденског језера, на обронцима планине Фендер. Чист ваздух, ведро небо, бројне километарске стазе карактеришу ову регију. У шуми Брегенц налазе се градови који нуде једноставан приступ скијашким стазама и подручјима за санкање, а сматрају се једним од најбољих зимских дестинација.

Халштат се налази на самој обали језера, богат је црквама из 12. вијека, необичним алпским кућама и окружен је сњежним врховима планина Дахштајн.

ЊЕМАЧКА (Нирнберг)

Њемачка је земља која је карактеристична по божићним сајмовима, а Нирнбершки сајам, који постоји од 16. вијека, сматра се једним од најбољих. На стотине штандова на којима се продају локални украси и традиционалне посластице – „медењаци“, празнична музика и камене улице које воде ка дворцу Нирнберг, као и градски музеј играчака у којем можете да сазнате више о стогодишњој изради дврвених играчака, садржај је који нуди овај њемачки град.

ФРАНЦУСКА (Вал Торенс, Страсбург)

Француску красе различите љепоте са смјеном годишњих доба, а Париз се сматра једним од најљепших европских градова и то баш током зиме.

У овом периоду препоручујемо вам да посјетите Вал Торенс, највише и најпознатије зимско скијалиште у Европи. Смјештено је на надморској висини од преко 2 000 метара, садржи 140 километара стаза и идеално је мјесто за љубитеље спорта због бројних необичних активности које су у понуди: Од брдског бициклизма по снијегу до спуштања низ планину на најдужим стазама за санкање у Француској или „зиплајну“, највишем у Европи, који се креће брзином од преко 100 километара на час.

Страсбург је средњовјековни градић који је познат по дрвеним кућама и каналима, али и по угођају док се сједи у угоститељском локалу близу воде и дегустира такозвана „пита печена у пламену“ (tartes flambéesa) од јабуке и цимета. Посјета овом граду подразумијева и шетњу поплочаним улицама најстаријег дијела града, а гдје су некада млинари и рибари продавали храну у средњовјековним кућама које се још тамо налазе. Катедрала у Страсбуру која потиче из 17. вијека, као и барокна палата Рохан, одлична су мјеста за посјету зими.

ИТАЛИЈА (Венеција, Кортина д’Ампецо)

Италијански град Венеција туристички улази у фазу „мировања“ у зимском периоду, због чега се често налази на попису топ 10 зимских дестинација. Туристи, одлазе, а ви онда имате прилику да видите „успаване“ венецијанске улице, Трг Светог Марка и мостове на каналу. У јануару мјесецу почиње и Карневал, који се иначе организује једном годишње. Ако канали нису залеђени, можете да се провозате гондолом.

Смјештена само два часа сјеверно од Венеције, Kортина д’Ампецо (итал. Cortina d’Ampezzo) једна је од најбољих скијалишта у Италији. За авантуристе, град нуди једноставан приступ околним скијашким подручјима. Прелијепе скијашке стазе, олимпијски ледени стадион за клизање и карлинг, али и школе вожње санкама уз хаскије само је дио што овај прелијепи италијански град нуди који је познат и по врућим кестенима и дрвеним колибама у којима се продају рукотворине.

ДАНСКА (Копенхаген)

У поређењу са остатком сјеверне Европе, Данска има блаже зиме са снијегом који се обично не појављује прије јануара мјесеца. У зимској чаролији можете да уживате у шетњама уз познати канал Нихавн или кроз најпознатију улицу у Копенхагену, најбоље одредиште града за кафиће и бутике.

Дом Ханса Кристијана Андересена у центру града има забавни парк из 19. вијека – Тиволи, који и данас ради. Поред бројних активности, главна атракција у јануару и фебруару мјесецу је огромно клизалиште. Поред тога, бројни градски музеји организују посебне зимске представе и изложбе.

ПУТУЈ БЕЗБЈЕДНО, УЧЛАНИ СЕ У АМС РС

Који год ваш избор био када је ријеч о зимском одмору, првенствено се побрините да сервисирате ваше возило да бисте безбједно стигли на одредиште. Ауто-мото савез Републике Српске вам обезбјеђује да, кроз једногодишње чланство, остварите одређене погодности у случају да вам затреба помоћ на путу или вам се догоди саобраћајна незгода било гдје, на континенталном дијелу Европе.

Више о Евростар премиум чланству можете да сазнате ОВДЈЕ, уз напомену да попуст од 20 одсто можете да остварите у наредних још неколико дана, па да умјесто 60 КМ, ваше чланство на период од годину дана износи само 48 КМ. 

 

Ауто-мото савез Републике Српске