Магазин

У оквиру актуелне кампање: Кako aлкохол утиче на организам човјека

Ауто мото савез Републике Српске (АМС РС) проводи републичку, превентивну кампању „Лако је алкохол одбити!“, која традиционално почиње у децембру и траје до краја јануара мјесеца, у вријеме бројних празника и пригода. Тим поводом одговарамо и на питање како алкохол утиче на тијело човјека, односно на психофизичке способности које су важне за безбједно учешће у саобраћају. 

Управо у ово вријеме посеже се и за којом „чашицом више“, а млађе особе прибјегавају конзумацији алкохола још у школској доби. 

 „Алкохол је често прва овисност с којом се млади срећу, неријетко се не заустављајући на њему. У данашње вријеме је заступљен код оба пола, а започиње између 14. и 17. године, као покушај уклапања у друштво, да би били „велики“, важни у друштву. У тој животној доби млади су јако нестабилни, несигурни и подлијежу утицају других, а под утицајем алкохола склони су тучама, вандалском и агресивном понашању, као и изазивању саобраћајних незгода“, казао нам  је прим. др Младен Шукало, специјалиста породичне медицине и начелник Центра за промоцију здравља и превенцију болести Дома здравља Бања Лука. 

Испред АМС РС, Јелица Лубура, мастер инжењер саобраћаја, навела је да је циљ провођења ове кампање смањење процента возача који учествују у саобраћају под утицајем алкохола, као и других учесника који се крећу коловозом, посебно пјешака. У току трајања кампање указује им се на опасности којима су изложени када учествују у саобраћају под утицајем алкохола, како би се промијенила њихова знања и ставови о повећању спремности на ризична понашања која доводе до настанка саобраћајних незгода.

„Познато је да је алкохол традиционално један од најчешћих узрока саобраћајних незгода, нарочито оних са најтежим посљедицама. Он деградира све битне способности човјека за успјешно и безбједно управљање возилом. Ризик од учешћа у саобраћајним незгодама и ризик од смртног страдања расте са порастом концентрације алкохола у крви, а то долази до изрaжаја посебно код младих возача који немају довољно животног, нити саобраћајног искуства. Штетна дејства алкохола на способности за управљање возилом изазивају и мале количине алкохола у организму човјека. Под дејством алкохола слаби пажња, повећава се самоувјереност, слаби критичност и расте склоност ка непоштовању саобраћајних прописа и ризичном понашању у саобраћају, што доводи до настанка саобраћајних незгода, веома често са погинулим лицима и лицима која задобијају тешке тјелесне повреде“, истиче Лубура.

Алкохол већ са 0,2 промила у крви има неповољан утицај на вожњу и понашање возача, повећавајући, с једне стране, самопоуздање и смањујући, с друге стране, осјећај одговорности. 

Кампања „Лако је алкохол одбити!“  реализује се уз подршку Министарства саобраћаја и веза Републике Српске, Министарства унутрашњих послова Републике Српске, Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске, Републичке управе за инспекцијекс послове и јединица локалне самоуправе.

КАКО КОЛИЧИНА АЛКОХОЛА ДЈЕЛУЈЕ НА ВОЗАЧА   

КОНЦЕНТРАЦИЈА АЛКОХОЛА У КРВИ  КАКО СЕ МАНИФЕСТУЈЕ 

0,00 – 0,50‰ 

 

 

Први стадијум лагане обузетости алкохолом
Након почетне конзумације алкохола возач постаје причљив више него  што је уобичајено, алкохол позитивно утиече на његово расположење, осјећа се добро, повећава му се самопоуздање и смањује осјећај одговорности, слаби пажња, постепено се нарушава координација покрета и прецизност у извођењу покрета. Код неких се могу појавити знакови еуфорије.

0,51 – 1,00‰ 

Други стадијум: Припито стање
Карактерише га општа узбуђеност, осјећај топлине, руменило лица, крвни притисак је у порасту, откуцаји срца се убрзавају, аритмија срца је могућа. Појављују се први знакови алкохолне поремећености. Губи се континуитет мисли, смањује се самокритичност. Јавља се осјећај повећане способности. Расте лажна храброст и жеља за истицањем. Расте склоност игнорисању саобраћајних  прописа. Јаче се нарушава координација покрета. Јављају се проблеми с перцепцијом, оштрином вида и просторном оријентацијом. Акомодација – адаптација ока на промјену интензитета свјетлости, продужује се. Одлуке возача су смјелије, понашање слободније. Возач је раздражљив и због тога расте склоност конфликтима. Неспособност за вожњу и ризик расту. Способности и свијест су у великом раскораку, што је изузетно опасно.

1,01 – 1,50‰ 

Трећи стадијум: Јаче припито стање
Погоршана концентрација за вожњу. Интелектуалне функције видно слабе, као и координација покрета. Присутна је поспаност. Сналажење у сложеним саобраћајним ситуацијама постаје проблем. Знатно слаби перцепција и не могу се из окружења прикупити сви битни вањски подражаји. Честа је појава надражаја желуца и повраћање.

1,51 – 2,50‰

Четврти стадијум: Пијано стање
Неспособност расуђивања. Концентрација поремећена. Интелектуалне функције возача озбиљно су нарушене. Губи се равнотежа и јавља се вртоглавица. Неспособност усклађивања покрета за вожњу и просторна дезоријентисаност. Нестаје самокритичност и самоконтрола. Јавља се суровост и грубост према другима. Изразити ризик за настанак несреће, јер се опасност не може реално уочити. Могућ је и губитак свијести.

2,50 – 3,50‰ 

Пети стадијум: Тежи облик пијанства
Овај стадијум карактерише тетурање и посртање. Потешкоће с говором. Процјена ситуације возачу је сасвим онемогућена. Тешко дисање, висок крвни притисак и пулс. Појава несвјестице и склапање очију што онемогућава вожњу. Комуникација с таквим возачем готово је немогућа. Види се дупло, јављају му се халуцинација, понашање није разумно, а ток мисли му је као између сна и јаве. Вјероватност настанка несреће готово је сигурна.

Више од 3,50‰

Дубоко несвјесно стање (коматозно стање)
Нема говора о вожњи аутомобила. Покрети успорени као у сну. Тјелесна температура се снижава. Не реагује на вањске подражаје. Појава хладнога зноја. Зјенице су проширене и не реагују на промјену свјетла. Ради се заправо о несвјесном стању – коми, што може завршити смрћу.

4,00‰ 

Доња је граница смртоносне концентрације алкохола у крви 

 

 

Ауто-мото савез Републике Српске