Новости

Почиње превентивна кампања „Буди видљив, не буди фигура“

БАЊА ЛУКА – Републичка превентивна кампања под називом „Буди видљив, не буди фигура“ почиње у уторак, 13. фебруара 2024. године, са почетком у 10.30 часова  у Основној школи „Петар Петровић Његош“ у Масловарама код Котор Вароши, гдје ће ученицима од првог до петог разреда бити одржана саобраћајно-образовна представа „Саобраћајне чаролије“. Циљ ове активности је повећање безбједности пјешака у саобраћају кроз повећање њихове уочљивости ноћу и у условима смањене видљивости.

Након представе, ђацима ће бити подијељени саобраћајни буквари и ретрорефлективни материјали – свјетлоодбојне тракице које ће дјеца моћи да носе на одјећи и школским торбама, како би била видљивија возачима када се крећу као пјешаци у саобраћају. 

Дан касније, у сриједу, 14. фебруара 2024. године, „Саобраћајне чаролије“ одржаће се и пред ученицима Основне школе „Бранко Ћопић“ у мјесту Бјелајци, у општини Мркоњић Град, са почетком у 11.00 часова.

Током посјете школама, са ученицима и наставним кадром разговараће се о њиховим проблемима са којима се сусрећу приликом доласка у школу и одласка из школе.

Већина саобраћајних незгода у којима страдају пјешаци догодила се у ноћним условима одвијања саобраћаја, ван насељених мјеста, на отвореном и неосвијетљеном дијелу пута. У саобраћајним незгодама у Републици Српској у 2023. години смртно је страдало 17 пјешака, док је 78 пјешака тешко повријеђено.  

Tоком трајања наведене активности пјешацима ће се указивати на опасности којима су изложени приликом кретања коловозом пута, а посебно у ноћним и условима смањене видљивости.  Пјешаци ће се подсјетити на основна правила саобраћаја и обавезу њиховог поштивања, као и на обавезу употребе свјетлоодбојног прслука и других средстава за освјетљавање пјешака (батеријска лампа, ретрорефлективни материјали и др.) када се крећу коловозом пута ван насеља, ноћу и у условима смањене видљивости. 

Утицаће се и на возаче, како би смањили брзину кретања и кретали се са повећаном опрезношћу, нарочито на дионицама путева и зонама гдје се може очекивати повећано кретање пјешака. Возачима ће се указивати и на значај исправности и чистоће уређаја за освјетљавање пута,  на возилу, како би могли на вријеме уочити пјешаке ноћу и у условима смањене видљивости.  Такође, покушаћемо указати возачима и лицима која се превозе у возилу на потребу кориштења свјетлоодбојног прслука приликом напуштања возила на јавном путу. 

Кампања „Буди видљив, не буди фигура“ трајаће до 29. фебруара ове године и заједнички је спроводе Министарство саобраћаја и веза Републике Српске (РС), Министарство унутрашњих послова (МУП) РС, Агенција за безбједност саобраћаја РС, Ауто-мото савез РС (АМС РС) са 48 ауто-мото друштава (АМД) и јединицама локалне самоуправе.

 

 

Ауто-мото савез Републике Српске