Новости

Подршка иницијативи смањења штетних гасова у БиХ и Европи биће послана сутра са Трга Крајине у Бањалуци

БАЊАЛУКА – Порука подршке амбициозном Европском зеленом плану да Европа до 2050. године постане угљенично неутралан континент смањењем штетних гасова насталих у саобраћају биће послана сутра (уторак, 15. септембар 2020.) у 11 часова са полигона за обуку дјеце у саобраћају постављеном на Тргу Крајине у Бањалуци.

Поруку ће у оквиру обиљежавања међународне кампање „Европска седмица мобилности“ послати представници Министарства саобраћаја и веза Републике Српске (РС), Министарства унутрашњих послова (МУП) РС, Организације за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС), Агенције за безбједност саобраћаја РС, Ауто-мото савеза РС и Града Бања Луке.

„Европска седмица мобилности“ одржава се сваке године од 16. до 22. септембра у свим земљама Европе и представља највећи догађај посвећен одрживом урбаном саобраћају. Тема овогодишње „Европске седмице мобилности“ је „Еколошки чиста мобилност“.

          Ова европска иницијатива подстиче мале и велике градове на увођење и промовисање одрживих превозних средстава и позива становништвo да испроба алтернативне видове превоза (бициклизам, јавни превоз, пјешачење).

Подстицањем појединаца да одаберу одрживе начине превоза, попут пјешачења и вожње бицикла, могу се смањити емисије угљеника, побољшати квалитет ваздуха, а урбани простори учинити угоднијим мјестима за живот и рад.

Кампањом се желе подстаћи људи да одаберу активне начине кретања или комбинују пјешачење и бициклизам с јавним превозом. Циљ ове кампање је промоција здравог начина живота, као и идеја мобилности без загађења животне средине. Врхунац Европске седмице мобилности представља „Дан без аутомобила“ – 22. септембар.

Тог дана се у градовима поједине зоне издвоје искључиво за пјешаке, бициклисте и јавни превоз, а затворе за остала моторна возила, те се проводе различите активности у градовима Европе како би се промовисао развој бициклистичких и осталих видова немоторизованих кретања.