Новости

Приједорским средњошколцима демонстриране симулације чеоног судара и превртања возила

ПРИЈЕДОР – Симулацијама утицаја безбједносног појаса на тијело возача и путника приликом превртања возила и чеоног судара за ученике Средњошколског центра из Приједора је у уторак (25. мај 2021.) у граду на Сани спроведена републичка превентивна кампања „Лако је појас везати!“ у организацији Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске (РС), Ауто-мото савеза (АМС) РС и Ауто-мото друштва „Приједор“.

Приједорски средњошколци на симулатору чеоног судара су испробали утицај безбједносног појаса на тијело путника при брзинама од 12 до 15 километара на час, као и приликом превртања возила.

Промоцији кампање претходио је састанак руководства град Приједора и руководства надлежних републичких институција – Агенције за безбједност саобраћаја РС, АМС РС и Полицијске управе Приједор.

           Градоначелник Приједора Далибор Павловић казао је у уторак новинарима да ће у Приједору, послије четири године, поново бити формиран Савјет за безбједност саобраћаја.

Павловић је истакао да је прелиминарно договорен начин функционисања тог савјета и подсјетио да је Савјет за безбједност саобраћаја, који је законски обавезно тијело у граду, у Приједору престао са радом 2016. године.

Према његовим ријечима, претходна власт у Приједору не само што није бринула о безбједности, већ је пропустила и много пројеката, које је град могао да добије преко Агенције за безбједност саобраћаја и Ауто-мото савеза.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Новицa Крунић изјавио је да је формирање савјета за безбједност саобраћаја неопходна законска обавеза свих локалних заједница.

„Наишли смо на одличан пријем код руководства града Приједора, а не улазећи у то што до сада то није урађено, савјет од данас иде у функцију, биће усвојене стратешке мјере за безбједност саобраћаја које ће се морати касније примјењивати и пратићемо рад кроз систем Агенције, систем Министарства саобраћаја и веза Републике Српске и Ауто-мото савеза Републике Српске“, рекао је Крунић.

           Генерални секретар Ауто-мото савеза Ранко Бабић изјавио је да је формирање савјета значајно са аспекта безбједности свих учесника у саобраћају и поштовања саобраћајних прописа, међу којима је везивање појаса.

Кампања „Лако је појас везати!“ спроводиће се до 11. јуна ове године и има за циљ повећање употребе бебједносних појасева током вожње код свих корисника возила.

Заједнички је реализују Министарство саобраћаја и веза РС, Министарство унутрашњих послова РС, Агенција за безбједност саобраћаја РС, АМС РС са 49 АМД и локалне заједнице, уз медијску подршку Радио-телевизије РС.

(Извор: Срна, АМС РС)