Новости

Резултати контроле 436 возила за првих десет дана трајања кампање „Безбједна вожња у зимским условима“

БАЊА ЛУКА – Стручни тимови Ауто-мото савеза Републике Српске (АМС РС) и компаније „Оптима група“ су за првих десет дана трајања републичке превентивне кампање „Безбједна вожња у зимским условима 2020“ укупно бесплатно преконтролисали техничку исправност 436 возила на 13 локација у више градова и општина широм Српске.

Кампања бесплатне контроле техничке исправности возила почела је 2. новембра у Бањој Луци и до 12. новембра спроведена у Дринићу, Рибнику, Новом Граду, Приједору, Модричи, Шамцу, Бијељини, Угљевику, Зворнику, Братунцу и Власеници.

Трајаће до 27. новембра и спроводи се уз асистенцију саобраћајне полиције Министарства унутрашњих послова (МУП) РС и Ауто-мото друштава, те уз подршку Министарства саобраћаја и веза РС, Агенције за безбједност саобраћаја РС и локалних заједница.

          Анализом резултата контроле 436 возила за првих десет дана трајања кампање утврђена је просјечна старост од 16,7 година.

С обзиром да обавезна употреба зимске опреме на путевима у Српској креће од 15. новембра, возачима је указивано на законску обавезу посједовања зимске опреме у периоду од 15. новембра до 15. априла следеће године.

Око 32 одсто возила је у тренутку контроле посједовало љетње пнеуматике, те им је указано на значај употребе зимских пнеуматика у току зимског периода.

Код 15,40 одсто контролисаних возила свјетлосно-сигнални уређаји не испуњавају захтјеве за безбједно учешће у саобраћају, а нарочито у зимском периоду. Систем за брисање вјетробрана и вјетробранско стакло није било технички исправно код 2,8 одсто возила од укупног броја контролисаних возила.

Од укупног броја контролисаних возила код којих је провјеравана вриједност расхладне течности, код 7,42 одсто није имала задовољавајућу вриједност.

          Незадовољавајућа вриједност кочионе течности евидентирана је код 28,15 одсто контролисаних возила.

Након што су утврђене неисправности на возилима извршено је 50 интервенција при чему су отклоњене неисправности свјетлосно-сигналних уређаја на 45 возила.

Преглед ауто-гас инсталација је обављен на 25 возила, од чега је код 6 возила утврђено да постоји цурење гаса на појединим спојевима, док је код 19 возила инсталација била у потпуности исправна. Возачима је скренута пажња на то да обавезно посјете сервис и уклоне утврђени проблем.

На пункту у Бањалуци, поред наведеног, био је постављен и покретни технички преглед на којем је контролисана техничка исправност кочионог система. Од 171 контролисаних возила, код 16 возила је забиљежена неисправност радне кочнице, док је код 24 утврђена неисправност помоћне кочнице. Код 7 возила је забиљежена неисправност радне и помоћне кочнице.

          Поред наведених елемената, контролисано је пуњење акомулатора помоћу Волтметра и само код пар аутомобила утврђено је да није на задовољавајућем нивоу.

У периоду када се проводила активност 4,90 % возила није посједовало обавезну опрему возила која је прописана на основу Правилника о димензијама укупној маси и осовинском оптерећењу возила, о уређајима и опреми коју морају да имају возила и основним условима које морају да испуњавају уређаји и опрема у саобраћају на путевима.

Републичка превентивна кампања „Безбједна вожња у зимским условима 2020“ има за циљ да повећа укупан степен безбједности у саобраћају и смањи број саобраћајних незгода које настају због неправилне припреме возила за зимске услове вожње и начина вожње у зимским условима.

Возачима се током кампање као поклон дијеле освјеживачи простора у возилу, гребалице за лед, сервисне књижице и одређени број летака којима је објашњен начин вожње у зимским условима и припрема возила за зимске услове вожње који су заједнички израдили АМС РС и МУП РС.

Активност је превентивно-безбједоносног карактера и не садржи репресивне мјере према возачима возила на којима се утврде неисправности појединих уређаја који су предмет контроле у току трајања акције. Контрола возила ће се обављати методом случајног одабира.