Новости

Костајнички трактористи добили жута ротациона свјетла, свјетло-одбојне прслуке и превентивне брошуре

КОСТАЈНИЦА – Власници трактора из општине Костајница у петак (2. април 2021.) су се у мјесту Петриња код Костајнице подсјетили на законску обавезу коришћења жутог ротационог свјетла током вожње на јавним путевима у Републици Српској (РС), као и на значај поштовања прописа из области безбједности саобраћаја, безбједног управљања трактором, али и безбједног превоза лица и терета на трактору и тракторској приколици.

Предавање за власнике трактора из Костајнице одржано је у оквиру републичке саобраћајно-превентивне кампање „Освјетлај образ домаћине! Означи трактор жутим ротационим свјетлом“, у организацији Ауто-мото друштва (АМД) „Костајница“, Полицијске станице Костајница и Ауто-мото савеза (АМС) РС.

           Предавање је одржао представник АМС РС, саобраћајни стручњак Мићо Миљевић. По завршетку предавања возачима трактора су уручена жута ротациона свјетла, свјетло-рефлектујући материјали и саобраћајно-превентивне брошуре.

Кампања се спроводи у више градова и општина Републике Српске (РС). Спроводе је Ауто-мото савез (АМС) РС са 49 Ауто-мото друштава, Агенција за безбједност саобраћаја РС, Министарство саобраћаја и веза РС, Министарство унутрашњих послова РС, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, друштвено одговорна компанија „Оптима група“ и локалне заједнице.

Реализацијом активности „Освјетлај образ домаћине, означи трактор жутим ротационим свјетлом“ очекује се веће поштивање прописа и повећан опрез возача трактора и осталих пољопривредних машина, како у раду на њиви и у шуми, тако и на јавном путу, већи степен техничке исправности, веће кориштење ротационог свјетла приликом кретања на јавном путу, што представља и законску обавезу ове категорије возила.