Новости

Одати признање свим службама које пружају помоћ учесницима саобраћајних незгода у Српској

ГРАДИШКА – Дан сјећања на погинуле у саобраћајним незгодама у Градишци и Републици Српској у прошлој години обиљежен је у уторак (23. новембар 2021.) на платоу испред Културног центра у Градишци реалном симулацијом саобраћајне незгоде и пружањем прве помоћи повријеђеним особама

Показну вјежбу за ученике Гимназије и њихове суграђане извели су чланови градишких организација Црвеног крста и Ватрогасне јединице, Полицијске управе Градишка и Ауто-мото друштва „Градишка“, а уз подршку Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске (РС), Ауто-мото савеза (АМС) РС и Градске управе.

Замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић изјавио је да је у Српској за десет мјесеци ове године у саобраћајним незгодама погинуло 87 лица, а 2020. године 101 лице.

„Не можемо бити задовољни и када један живот изгубимо, али се надамо се ћемо имати мање страдалих него прошле године. Иду нам празници и због тога и апелујемо на све учеснике у саобраћају да властитим примјером учине све да саобраћајних незгода буде што мање“, рекао је Радовић новинарима у Градишци.

           Стручњак на пољу превентиве у саобраћају АМС РС Јелица Лубура рекла је да се ове године Свјетски дан сјећања на жртве собраћајних незгода обиљежава под слоганом „Сјетимо се, подржимо и дјелујмо“, како би се сјетили страдалих, подржали њихове породице, али и одали признање свим службама које учествују у спашавању и пружању помоћи повријеђеним у саобраћају.

Секретар Ауто-мото друштва „Градишка“ Дејан Шљивић навео је да је на подручју Градишке прошле године у собраћају погинуло пет лица, нагласивши да је најчешћи узрок тих незгода неприлагођена брзина кретања возила.

Начелник Полицијске станице за безбједност саобраћаја Градишка Горан Милановић рекао је да су за десет мјесеци ове године на подручју Градишке у саобраћајним незгодама погинула четири лица, 19 тешко, а 119 лакше повријеђено.

Секретар Градске организације Црвеног крста Градиша Борко Девић истакао је да су чланови Клуба младих симулацијом спашавања повријеђених у саобраћајним незгодама указали на значај пружања прве помоћи у таквим ситуацијама.

Манифестацију „Свјетски дан сјећања на жртве саобраћајних незгода“ у Српској обиљежавају Министарство саобраћаја и веза РС, Министарство унутрашњих послова РС, Агенција за безбједност саобраћаја РС, АМС РС са ауто-мото друштвима и локалним заједницама.

(Извор: Срна, фото: АМС РС)