Брзина

Резултати анонимног мјерења брзине у Српској у 2020. – 30,82 одсто возача не поштује ограничење у насељу

БАЊА ЛУКА – Возачи у Републици Српској (РС) најчешће непоштују прописано ограничење брзине у насељеном мјесту, гдје је максимална дозвољена брзина кретања 50 километара на час (км/ч), резултати су анонимног мјерења брзине којег су током мјесеца јуна и јула 2020. године спровели стручни тимови Ауто-мото савеза (АМС) РС и Министарства унутрашњих послова (МУП) РС.

Брзина кретања возила мјерена на 32 мјерна мјеста у девет локалних заједница на подручју Бање Луке, Приједора, Градишке, Добоја, Бијељине, Зворника, Фоче, Источног Сарајева и Требиња, док је мјерење брзине кретања возила ван насеља обављено на 28 мјерних мјеста.

Мјерење брзине кретања возила на сваком мјерном мјесту вршено је у оба смјера кретања возила. На сваком мјерном мјесту забиљежена је брзина кретања за најмање 200 возила по смјеру кретања.

          На свим мјерним мјестима и у свим условима мјерења (дан и ноћ) забиљежена је брзина на узорку од 10.642 возила. Мјерним уређајима је забиљежена брзина кретања 2.320 возила у насељу и 8.322 ван насеља.

Велики проценат возача на свим локацијама прекорачује ограничење брзине кретања до десет км/ч.

На путевима у насељу, 30,82 одсто возача управља возилом брзином већом од ограничења за насеље, док 69,18 одсто возача поштује ограничење брзине у насељу. На локацијама ван насеља, 15,47 одсто возача вози брзином изнад ограничења на оним дионицама путева гдје је брзина ограничена на 60 км/ч, док 84,52 одсто возача ван насеља поштује ограничење брзине.

          Индикатор „просјечна брзина возила која су прекорачила ограничења брзине“ показује да је просјечна брзина возила која су прекорачила ограничење брзине у насељу 59 км/ч, a ван насеља 70 км/ч.

Анализом индикатора „проценат прекорачења ограничења брзине до десет км/ч више од ограничења“ за све категорије путева, односно мјерна мјеста, може се закључити да су највећа прекорачења, забиљежена у насељу гдје је ограничење 50 км/ч (19,22 одсто возача вози до десет км/ч изнад ограничења), затим ван насеља (9 одсто) и на аутопуту 10,13 одсто.

Анализом индикатора „проценат прекорачења ограничења брзине за више од десет км/ч од ограничења“ долази се до податка да у насељу 11,6 одсто возача вози брзином која је већа за више од десет км/ч од ограничења и ван насеља 5,94 одсто од прописаног ограничења.

Више информација о анонимном мјерењу брзине у Републици Српској у 2020. години можете добити кликом на PDF документ испод.

Резултати анонимног мјерења брзине кретања возила у Републици Српској у 2020. години