Brzina

Rezultati anonimnog mjerenja brzine u Srpskoj u 2020. – 30,82 odsto vozača ne poštuje ograničenje u naselju

BANJA LUKA – Vozači u Republici Srpskoj (RS) najčešće nepoštuju propisano ograničenje brzine u naseljenom mjestu, gdje je maksimalna dozvoljena brzina kretanja 50 kilometara na čas (km/č), rezultati su anonimnog mjerenja brzine kojeg su tokom mjeseca juna i jula 2020. godine sproveli stručni timovi Auto-moto saveza (AMS) RS i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS.

Brzina kretanja vozila mjerena na 32 mjerna mjesta u devet lokalnih zajednica na području Banje Luke, Prijedora, Gradiške, Doboja, Bijeljine, Zvornika, Foče, Istočnog Sarajeva i Trebinja, dok je mjerenje brzine kretanja vozila van naselja obavljeno na 28 mjernih mjesta.

Mjerenje brzine kretanja vozila na svakom mjernom mjestu vršeno je u oba smjera kretanja vozila. Na svakom mjernom mjestu zabilježena je brzina kretanja za najmanje 200 vozila po smjeru kretanja.

          Na svim mjernim mjestima i u svim uslovima mjerenja (dan i noć) zabilježena je brzina na uzorku od 10.642 vozila. Mjernim uređajima je zabilježena brzina kretanja 2.320 vozila u naselju i 8.322 van naselja.

Veliki procenat vozača na svim lokacijama prekoračuje ograničenje brzine kretanja do deset km/č.

Na putevima u naselju, 30,82 odsto vozača upravlja vozilom brzinom većom od ograničenja za naselje, dok 69,18 odsto vozača poštuje ograničenje brzine u naselju. Na lokacijama van naselja, 15,47 odsto vozača vozi brzinom iznad ograničenja na onim dionicama puteva gdje je brzina ograničena na 60 km/č, dok 84,52 odsto vozača van naselja poštuje ograničenje brzine.

          Indikator „prosječna brzina vozila koja su prekoračila ograničenja brzine“ pokazuje da je prosječna brzina vozila koja su prekoračila ograničenje brzine u naselju 59 km/č, a van naselja 70 km/č.

Analizom indikatora „procenat prekoračenja ograničenja brzine do deset km/č više od ograničenja“ za sve kategorije puteva, odnosno mjerna mjesta, može se zaključiti da su najveća prekoračenja, zabilježena u naselju gdje je ograničenje 50 km/č (19,22 odsto vozača vozi do deset km/č iznad ograničenja), zatim van naselja (9 odsto) i na autoputu 10,13 odsto.

Analizom indikatora „procenat prekoračenja ograničenja brzine za više od deset km/č od ograničenja“ dolazi se do podatka da u naselju 11,6 odsto vozača vozi brzinom koja je veća za više od deset km/č od ograničenja i van naselja 5,94 odsto od propisanog ograničenja.

Više informacija o anonimnom mjerenju brzine u Republici Srpskoj u 2020. godini možete dobiti klikom na PDF dokument ispod.

Rezultati anonimnog mjerenja brzine kretanja vozila u Republici Srpskoj u 2020. godini