Новости

У Бањој Луци и Бијељини промовисана међународна манифестација „Европска недеља мобилности“

БАЊА ЛУКА, БИЈЕЉИНА – Бициклистичким такмичењима на полигонима спретности и обуком најмлађих основаца на полигону за обуку дјеце у саобраћају, градови Бања Лука и Бијељина промовисали су у понедељак (18. септембар 2023.) међународну манифестацију „Европска недеља мобилности“.

Обиљежавање ове манифестације у два највећа града Српске организовали су Ауто-мото савез Републике Српске (АМС РС) и Ауто-мото друштво (АМД) „Сигурност“ из Бијељине, уз подршку Министарства саобраћаја и веза РС, Министарства унутрашњих послова РС, Агенције за безбједност саобраћаја РС и Административних служби Бање Луке и Бијељине.

Представник АМС РС Јелица Лубура рекла је Срни да је на платоу централног тениског терена у парку „Младен Стојановић“ у Бањој Луци промовисана активна мобилност – пјешачење и бициклизам, док је овогодишња тема „Сачувајмо енергију“.

          „Међународна недеља мобилности је кампања која промовише алтернативне видове превоза, односно одрживу мобилност тако да је све ове године кампања фокусирана на активну мобилност – пјешачење и бициклизам, као и кориштење јавног градског превоза“, навела је Лубура.

Она је напоменула да су дјеца могла да примијене оно што су током школовања научили о правилима у саобраћају, с на полигону спретности су се такмичили у вожњи бицикла. Најбољима су додијељене награде, и то бицикл за прво, а по руксак за друго и треће мјесто.

Лубура је најавила да ће ауто-мото друштва промовисати идеју урбане мобилности ове седмице и у Градишци, Власеници, Милићима, Козарској Дубици и Добоју.

Руководилац Одсјека за возаче, путеве и возила у Агенцији за безбједност саобраћаја РС Никола Торбица изјавио је Срни да Агенција, осим мобилности, указује на безбједност учесника у саобраћају и да ће цијеле седмице бити организовано мноштво активности с акцентом на безбједност учесника у саобраћају.

Европска седмица мобилности је водећа кампања Европске комисије за подизање свијести о одрживој урбаној мобилности и промовисање промјене понашања у корист активне мобилности, јавног превоза и других, чистих, паметних транспортних рјешења.

Тема овогодишње међународне манифестације је „Сачувајмо енергију“ јер су цијене енергената у све већем порасту, па је веома важно штедјети енергију и кроз одрживу урбану мобилност.

(Извор: Срна, Фото: АМС РС)

Ауто-мото савез Републике Српске